Artikkelit aikajärjestyksessä

 

Valtioneuvosto, Ulkoministeriö, Puolustusministeriö

Viime vuosina Suomen asevienti Lähi-itään on lisääntynyt voimakkaasti ennätyslukemiin. Uutisten mukaan tämä on pitkäaikaisten vientiponnistelujen tulosta. Aseiden kysyntää lisää nykyinen Lähi-idän maiden välisen ja niiden sisäisen väkivallan kierre, mutta aseiden tulva myös ruokkii sitä. Suomen viennin arvosta suurin osa on kertynyt panssariajoneuvojen viennistä Arabiemiraatteihin, joka on osallisena Jemenin sodassa ja joka on tuoreimpien tietojen mukaan myös käyttänyt niitä siinä.

YK:n ja avustusjärjestöjen mukaan Jemenissä on menossa maailman suurin humanitaarinen katastrofi. Yli 20 miljoonaa ihmistä on välittömän avun tarpeessa, seitsemän miljoonaa kärsii nälänhädästä. Aseet ovat surmanneet yli kymmenen tuhatta henkeä. Avustusjärjestöillä ei ole riittävästi resursseja eikä toimintamahdollisuuksia alueella eikä tilannetta voida niiden mukaan parantaa, ennen kuin sota loppuu.

Uutisten mukaan Suomi ei kuitenkaan ole asettamassa aseidenvientikieltoa Arabiemiraatteihin, vaan jopa pyrkii lisäämään asevientiä Lähi-itään. Ulkoministeriön sanoin ”Jemenin tilanne otetaan huomioon ja aseidenvientiä alueelle katsotaan entistä tarkemmin”. Kysymme, kuinka kauan tilannetta vielä katsotaan. Kuinka paljon jemeniläisia lapsia pitää vielä kuolla pommituksiin, nälkään ja sairauksiin, ennen kuin tilanne on niin paha, että Suomi lakkaa ruokkimasta alueen väkivaltaa viemällä sinne aseita? Näinkö Lähi-idän pakolaiskriisejä hillitään?

Ei mikään taloudellinen tai poliittinen etu voi olla tärkeämpi ihmishenkiä ja viattomien kärsimystä. Suomen on lopetettava aseiden vienti Jemenissä sotaa käyville maille.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
No Comments
 
Jo 137 valtiota, joukossa naapurimme Ruotsi, on tunnustanut Palestiinan valtion. Joukosta puuttuvat kuitenkin suurin osa Euroopan valtioista.  Arabikansojen ystävyysseura on laatinut Suomen hallitukselle ja eduskunnalle osoitetun kansalaisaddressin, jossa vaaditaan Suomea tunnustamaan Palestiinan valtio, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Käy lukemassa ja allekirjoittamassa vetoomuus!
Erityisesti Trumpin vaarallisen välistävedon jälkeen olisi tärkeää, että Euroopan maat vahvistavat sitoutuneisuutensa kansainvälisen lain mukaiseen ratkaisuun ja tukensa palestiinalaisten pyrkimyksille miehityksestä vapautumiseen ja kansalliseen itsenäisyyteen. (lisää…)
facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
 

Vierailin helmikuussa Shatilan pakolaisleirissä, joka sijaitsee Libanonin pääkaupungissa, Beirutissa. Shatilassa toimii palestiinalaisjärjestö Beit Atfal Assumoud, jonka tiloissa tapasin 9-vuotiaan Nour AbdelHadin. Tyttö oli hakemassa ruokaöljyä viemisiksi äidilleen.

Järjestön sosiaalityöntekijä Jamile Shehade kertoi Nourin käyvän päivittäin. Hän jatkoi, että myös tytön koulunkäynnistä oli tullut säännöllistä: Nour herää aamulla isänsä kanssa, syö aamupalan, hakee Shehadelta pienen taskurahan – ja suuntaa kouluun. Ennen tyttö vain kuljeskeli kaduilla vailla huolenpitoa.

Koska olin utelias kulkemaan Nourin koulumatkan, pyysin tyttöä oppaakseni. Hän käveli tottuneesti pakolaisleirin katuja, tällä kertaa isänsä Fadi AbdelHadin ja Shehaden kanssa…

Seurasin kolmikkoa kapeilla kujilla kameran kanssa. Nourin koulumatka on pituudeltaan vajaan kilometrin mittainen, muttei aina turvallinen kulkea.

(lisää…)

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
No Comments
12345...