Doctors Under Attack

Doctors Under Attack -dokumentti kertoo Israelin armeijan iskuista Gazan sairaaloihin, lääkäreihin ja ensiapuhenkilöstöön. Dokumentin trailer on katsottavissa netissä: https://zeteo.com/p/watch-now-gaza-doctors-under-attack

The Guardian on julkaissut artikkelin dokumentista: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2025/jul/03/gaza-doctors-under-attack-review-channel-4-crucial-film-stuff-of-nightmares

Facebooktwitterpinterestmail

Asiantuntijalausunto heinäkuussa 2024 annetun Israelin politiikkoja ja käytäntöjä miehitetyillä palestiinalaisalueilla koskevan kansainvälisen tuomioistuimen neuvoa-antavan lausunnon vaikutuksista Euroopan unioniin

Kesäkuussa 2025 EU:n ulkoasianneuvostossa (jossa kokoontuvat jäsenmaiden ulkoministerit) alkoi Belgian aloitteesta keskustelu siitä, pitäisikö EU:n ja Israelin assosiaatiosopimus ottaa tarkasteluun ja arvioida, onko Israel loukannut sopimuksen artiklaa 2, joka velvoittaa osapuolet kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita ja velvoittaa EU:ta ryhtymään toimiin, jos tällaisia loukkauksia havaitaan. EU:n ihmisoikeuksista vastaavan erityisedustajan raportin mukaan “on viitteitä siitä, että Israel rikkoisi ihmisoikeusvelvoitteitaan EU-Israelin assosiaatiosopimuksen 2 artiklan nojalla”. Asiaan liittyen Leuvenin katolisen yliopiston ja Groningenin yliopiston professorit Hernández ja Wessel ovat tehneen lainopillisen analyysin Kansainvälisen tuomioistuimen kesäkuussa 2024 antaman neuvoa-antavan lausunnon seurauksista Euroopan unionille. Seuraavassa on analyysin tiivistelmän suomennos.
(Katso myös ”Oikeudellinen analyysi YK:n kansainvälisen tuomioistuimen neuvoa-antavasta lausunnosta”.)

* * *

Asiantuntijalausunto heinäkuussa 2024 annetun Israelin politiikkoja ja käytäntöjä miehitetyillä palestiinalaisalueilla koskevan kansainvälisen tuomioistuimen neuvoa-antavan lausunnon vaikutuksista Euroopan unioniin

Gleider Hernández, kansainvälisen julkisoikeuden professori, KU Leuven
Ramses A. Wessel, eurooppaoikeuden professori, Groningenin yliopisto
30.5.2025

Tiivistelmä, suomennos Arabikansojen ystävyysseura

  • Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) vuonna 2024 antama neuvoa-antava lausunto koski Israelin politiikkaa ja käytäntöjä miehitetyillä palestiinalaisalueilla; tarkastelun kohteina olivat Israelin läsnäolon luonne ja oikeudellinen asema miehitetyillä palestiinalaisalueilla, erityisesti Israelin kansalaisten asutus sekä palestiinalaisten ja heidän omaisuutensa kohtelu miehitetyillä alueilla.
  • Vaikka ICJ:n neuvoa-antavat lausunnot eivät ole muodollisesti sitovia siinä mielessä, että niistä seuraisi suoraan oikeudellisia velvoitteita, ne toimivat arvovaltaisena ohjeena kansainvälisten oikeudellisten velvoitteiden tunnistamisessa, tulkinnassa ja soveltamisessa, ja niiden erityisistä määräyksistä voi koitua kolmansille osapuolille kansainväliseen tapaoikeuteen perustuvia oikeudellisia seurauksia. Näin ollen kaikilla kansainvälisillä toimijoilla, mukaan lukien EU ja sen jäsenvaltiot, on velvollisuus ottaa asianmukaisesti huomioon ICJ:n neuvoa-antavien lausuntojen johtopäätökset.
  • Vuoden 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa todettiin, että Israelin politiikat ja käytännöt:
    • rikkovat velvollisuutta kunnioittaa palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta, oikeutta, jota pidetään jus cogens-normina (ehdottomana normina) vieraan miehityksen yhteydessä ja alueiden hankkimisen voimankäytön avulla estävän kiellon perusteella;
    • rikkovat kansainvälistä ihmisoikeuksia koskevaa oikeutta, erityisesti rotuerottelun ja/tai apartheidin kieltoa;
    • rikkovat kansainvälistä humanitaarista oikeutta, erityisesti velvoitetta olla liittämättä itseensä, olipa se de jure tai de facto, aluetta, joka on miehityksen alla tai on muuten tullut omaan hallintaan voimankäytön seurauksena; siviilien pakko-evakuointi tai -siirtäminen miehitetyltä alueelta; uudisasukkaiden tuominen miehitetylle alueelle; ja suhteeton voimankäyttö, väkivalta ja siviilien huono kohtelu miehitetyllä alueella.

Nämä ovat kaikille kansainvälisille toimijoille velvoitteita asettavien erga omnes -velvoitteiden (kansainvälisen oikeuden kaikkia subjekteja koskevien velvoitteiden, joista ei saa poiketa missään olosuhteissa) loukkauksia.

  • Vuoden 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa todettiin, että Israelin jatkuvan miehitys-vallan aseman väärinkäytön sekä Israelin politiikan ja käytäntöjen aiheuttamien kansainvälisen ihmisoikeuksia koskevan oikeuden ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakavien loukkausten vuoksi Israelin läsnäolo miehitetyllä palestiinalais-alueella on kokonaisuudessaan laitonta ja se on lopetettava mahdollisimman pian. Israelin todettiin myös olevan velvollinen maksamaan täysi korvaus laittomista teoistaan.
  • Tuomioistuin katsoi lisäksi, että Israelilla on velvollisuus lopettaa välittömästi kaikki siirtokuntatoiminta, erityisesti israelilaisten siirtokuntien rakentaminen, ja evakuoida kaikki siirtokunnat miehitetyltä palestiinalaisalueelta.
  • Tuomioistuimen mukaan turvallisuusnäkökohdat eivät voi millään tavalla sulkea pois Israelin politiikan ja käytäntöjen laittomuutta miehitetyllä palestiinalaisalueella.
  • Näiden kansainvälisen oikeuden loukkausten vakavuuden, intensiteetin ja laajuuden johdosta tuomioistuin tuli tulokseen, että kolmansilla osapuolilla on erityisiä oikeudellisia velvoitteita tehdä yhteistyötä Israelin laittoman läsnäolon lopettamiseksi miehitetyllä palestiinalaisalueella, olla tunnustamatta sen laittomia seurauksia sekä pidättäytyä kaikesta avusta ja tuesta Israelin laittomille teoille.
  • Tuomioistuimen toteamat rikkomukset ovat synnyttäneet kansainvälisiä oikeudellisia velvoitteita, jotka sitovat paitsi EU:n jäsenvaltioita, myös EU:ta ja sen toimielimiä. EU:n on noudatettava kaikkia kansainvälisiä oikeudellisia velvoitteitaan tehtävissään ja toimivaltaansa käyttäessään; EU:ta sitovat yleisen kansainvälisen oikeuden säännöt, mukaan lukien yleisesti hyväksytty kansainvälinen tapaoikeus, joka sitoo EU:n toimielimiä. EU:n lainsäädäntöä on myös tulkittava yhdenmukaisesti asiaankuuluvien kansainvälisen oikeuden sääntöjen kanssa, erityisesti ehdottomien sääntöjen kanssa.
  • Näin ollen kaikilla valtioilla, mukaan lukien EU ja sen jäsenvaltiot, on kansainväliset velvoitteet:
    • pidättäytyä sopimussuhteista Israelin kanssa kaikissa tapauksissa, joissa Israelin nähdään toimivan miehitetyn palestiinalaisalueen puolesta tai suhteessa siihen;
    • pidättäytyä ryhtymästä Israelin kanssa taloudellisiin tai kaupallisiin toimiin, jotka koskevat miehitettyä palestiinalaisaluetta tai sen osia ja jotka saattavat vakiinnuttaa sen laitonta läsnäoloa alueella;
    • ryhtyä toimiin estääkseen sellaiset kauppa- tai investointisuhteet, jotka auttavat laittoman tilanteen ylläpitämisessä;
    • ryhtyä yhteistyössä muiden kansainvälisten toimijoiden, erityisesti Yhdistyneiden Kansakuntien kanssa toimenpiteisiin, joilla pyritään lopettamaan Israelin laiton läsnäolo miehitetyllä palestiinalaisalueella sekä miehityksestä johtuvat laittomat teot.

Näitä yleisiä velvoitteita on noudatettava kaikissa EU:n ja jäsenvaltioiden suhteissa Israeliin. Näiden yhdenmukaisuus näiden velvoitteiden kanssa on tarkistettava ja useat käytännöt, politiikat ja aktiviteetit arvioitava uudelleen.

  • Mitä tulee EU:n ja Israelin väliseen assosiaatiosopimukseen EU:n ja Israelin kahdenvälisten suhteiden yleisenä kehyksenä, EU:n meneillään olevassa tarkastelussa, jossa arvioidaan sitä, miten Israel noudattaa sopimuksen artiklassa 2 vahvistettuja ”olennaisia osia” (tai ”ihmisoikeuslauseketta”), on otettava asianmukaisesti huomioon vuoden 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa esitetyt havainnot kansainvälisen humanitaarisen ja ihmisoikeuksia koskevan oikeuden vakavista loukkauksista. Nämä havainnot antavat oikeuden 2 artiklan soveltamiseen ja asianmukaisten vastatoimien toteuttamiseen. Näihin toimenpiteisiin voi sisältyä sopimuksen osittainen tai täydellinen jäädyttäminen, kun otetaan huomioon neuvoa-antavassa lausunnossa yksilöidyt vakavat kansainvälisen oikeuden ehdottomien normien loukkaukset Israelin taholta.
  • Kaupankäyntiä koskien EU:n voimassa oleva kanta on, että Israelin miehitetyillä palestiinalaisalueilla sijaitsevista siirtokunnista peräisin olevat tavarat ja palvelut eivät ole oikeutettuja EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen mukaiseen tullietuuskohteluun. Lisäksi kaikki tällaiset tuotteet on merkittävä selkeästi niiden alkuperän osoittamiseksi. EU:n nykyiset toimenpiteet (tekninen järjestely vuodelta 2005 ja merkintöjä koskeva tulkitseva ohjeistus vuodelta 2015) eivät kuitenkaan mahdollista näiden velvoitteiden täysimääräistä ja tehokasta täytäntöönpanoa. Pohjimmiltaan EU:n nykyisiä menettelyjä ei ole suunniteltu vaatimaan EU:ta pidättäytymään talous- tai kauppasuhteista Israelin siirtokuntien kanssa ja/tai muista Israelin kanssa käytävän sen laitonta läsnäoloa miehitetyillä palestiinalaisalueilla vahvistavan kaupan muodoista. Näin ollen siirtokuntien kanssa käytävään kauppaan sovellettavat erilliskohtelukäytännöt ovat hyödyttömiä vuoden 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa määriteltyjen EU:ta sitovien velvoitteiden täyttämisessä. EU:n on siksi arvioitava uudelleen Israelin siirtokunnista peräisin olevia tuotteita koskevaa politiikkaansa voidakseen noudattaa näitä velvoitteita. Tämä todennäköisesti edellyttää lisärajoituksia – ja mahdollisesti täydellistä kieltoa – kauppa- tai taloussuhteille Israelin siirtokuntien kanssa ja muille Israelin kanssa käytävän, sen laitonta läsnäoloa miehitetyillä palestiinalaisalueilla vahvistavan kaupan muodoille.
  • Rahoitusta koskevien EU:n vuonna 2013 hyväksymien suuntaviivojen mukaan EU:n rahoitusohjelmien, kuten Horisontti Eurooppa -ohjelman, ja rahoitusvälineiden, kuten Euroopan investointipankin, on jo nyt suljettava ulos Israelin entiteetit ja toiminnot miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Lisäksi vuoden 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa määriteltyjen velvoitteiden valossa näiden ohjelmien ja välineiden puitteissa tapahtuvaa Israelin yhteisöjen ja toimintojen rahoitusta on tarkasteltava uudelleen. Lisäksi vuoden 2013 ohjeistus (2013 Guidelines) on arvioitava uudelleen, jotta niissä otettaisiin huomioon avustusten saajien valitsemien urakoitsijoiden ja alihankkijoiden toiminta, Tämä poikkeus mahdollistaa miehitetyillä palestiinalaisalueilla toimivien Israelin viranomaisten sekä sellaisten Israelin puolella toimivien entiteettien ja hankkeiden rahoittamisen, jotka kuitenkin tukevat Israelin laitonta läsnäoloa miehitetyillä alueilla, mukaan lukien myös sotilaskäyttöön soveltuvat ”kaksikäyttöhankkeet”. EU:n on myös otettava huomioon tahattoman tai ”epäsuoran” rahoituksen mahdollisuus sellaisille hankkeille, jotka auttavat laittoman miehityksen ylläpitämisessä. Mahdollisena varotoimenpiteenä EU:n on ehkä keskeytettävä meneillään olevat maksut tällaisen tarkistuksen ajaksi.
  • Investointisuhteita ja muita Israelin ja israelilaisten toimijoiden kanssa tapahtuvia taloudellisia toimia koskien EU:n ja sen jäsenvaltioiden on otettava tarkasteluun EU:ssa sijaitsevien yritysten ja muiden toimijoiden, erityisesti rahoituslaitosten, investointisuhteet, jotka saattavat auttaa Israelin läsnäolon ylläpitämisessä miehitetyillä palestiinalaisalueilla, ja tarvittaessa toteutettava toimenpiteitä sellaisen estämiseksi. EU:n ja sen jäsenvaltioiden on rajoitettava ja/tai lopetettava kaikki toimet sellaisten yritysten kanssa, jotka on lueteltu Israelin siirtokuntia hyödyttäviä yrityksiä sisältävässä YK:n tietokannassa. Niiden on myös tarkistettava ja vahvistettava nykyiset yrityksille ja kansalaisille antamansa siirtokunnissa tapahtuvaa taloudellista toimintaa koskevat ohjeet sen varmistamiseksi, että niiden saajat ovat tietoisia tuomioistuimen määrittelemien velvoitteiden rikkomisen riskeistä.
  • Viisumien ja matkustamisen suhteen EU ja sen jäsenvaltiot voivat poistaa miehitetyllä palestiinalaisaluee asuvien Israelin kansalaisten viisumivapauden, jolloin siirtokuntalaisten on haettava viisumia. Tämä toimenpide on EU:n ja sen jäsenvaltioiden velvoitteen mukainen, jonka mukaan niiden on tehtävä ero toimissa vuotta 1967 edeltävien rajojen sisällä olevalla Israelin alueella ja toimissa miehitetyllä palestiinalaisalueella välillä. Saman velvoitteen perusteella EU voisi myös tehdä päätöksen olla tunnustamatta Israelin viranomaisten miehitetyllä palestiinalaisalueella myöntämiä passeja ja matkustusasiakirjoja.
  • Asekauppaa koskien EU:n jäsenvaltioilla on velvollisuus arvioida uudelleen vuoden 2013 asekauppasopimuksen mukaiset ​​velvoitteitaansa (mukaan lukien vientiluvat) ottaen huomioon israelilaisten siirtokuntalaisten ja Israelin turvallisuusjoukkojen ​​harjoittama aseellinen väkivalta miehitetyllä palestiinalaisella alueella asuvia palestiinalaisia kohtaan. Vastaavasti EU:n jäsenvaltioiden on noudatettava erityistä varovaisuutta ja arvioitava uudelleen kaikki Israeliin myönnettävät aseiden vientiluvat, koska on olemassa riski, että näitä aseita voidaan käytettää vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin, kuten vuoden 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa todettiin.
  • Lopuksi, diplomaattisuhteita koskien EU:n ja sen jäsenvaltioiden on pidättäydyttävä kaikista diplomaattisista toimista, kuten diplomaattisten tilojen siirtämisestä tai diplomaatti- tai konsulipalvelujen toiminnasta, joita voitaisiin pitää Israelin laittoman läsnäolon seurausten tunnustamisena miehitetyllä palestiinalaisalueella. Tämän mukaisesti EU:n ja sen jäsenvaltioiden olisi pidettävä voimassa nykyiset käytäntönsä koskien diplomaattisten edustustojen siirtämis miehitetylle alueelle tai Jerusalemiin, koska tämä merkitsisi Israelin laittoman läsnäolon laitonta tunnustamista miehitetyllä alueella ja/tai mahdollisesti yhteistyön laiminlyöntiä Yhdistyneiden Kansakuntien elinten kanssa, jotka ovat jo ottaneet kantaa asiaan.
  • Laiminlyönnistä 2024 neuvoa-antavassa lausunnossa esitettyjen oikeudellisten velvoitteiden noudattamisessa EU:lleseuraisi kansainvälinen vastuu, joka velvoittaa sen lopettamaan laiton toimintansa ja korvaamaan täysimääräisesti kaikki tällaisten rikkomusten seuraukset. Koska EU:n oikeusjärjestyksessä on vahvistettu EU:n ja sen jäsenvaltioiden sitoutuminen kansainvälisen oikeuden noudattamiseen ja soveltamiseen, tähän laiminlyöntiin voitaisiin vedota jäsenvaltioiden tuomioistuimissa tai Euroopan unionin tuomioistuimessa, muidenkin kuin pelkästään tällaisista rikkomuksista suoraa vahinkoa kärsineiden taholta.
Facebooktwitterpinterestmail

Kiitos Suomen Gaza-ratkaisusta, YK:n päätöksiä alettava toteuttaa

Arabikansojen ystävyysseura on lähettänyt 12.5.2025 Ulkoministeriöön kirjeen, jossa kehotetaan Suomea alkamaan toteuttaa YK:n päätöksiä Israel/Palestiinan konfliktin ratkaisemiseksi


Ulkoministeri Elina Valtonen

Haluamme antaa tunnustuksemme ministeri Valtoselle ja muille Suomen Lähi-idän politiikasta päättäville tuesta Hollannin vaatimukselle EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksen tarkistamiseksi1. Gazan inhimillisen katastrofin ja Israelin mielettömien Gazan tyhjentämistä koskevien suunnitelmien välitön pysäyttäminen on ehdottoman välttämätöntä.

Samalla on valittaen todettava, että on tarvittu näin paljon tuhoa, kuolemaa ja inhimillistä kärsimystä ja lukemattomille hengissä selvinneille koitunutta elinikäistä peruuttamatonta vahinkoa, ennen kuin EU ja hallitukset ovat alkaneet liikkua eskalaation pysäyttämisen edellyttämien konkreettisten toimien suuntaan. Toivomme, että Suomi edistää edelleen EU:ssa Gazan sodan osapuolten painostamista sodan lopettamiseen käyttämällä EU-Israel toimintasuunnitelman (EU-Israel Action Plan) pysäyttämisen ja assosiaatiosopimuksen jäädyttämisen kaltaisia keinoja, kuten EU:n edellinen korkea edustaja Josep Borrell on vaatinut2, ja ajaa asiaa seuraavan kerran 20.5. pidettävässä ulkoministerien kokouksessa. Suomen lisäksi ainakin Portugali3, Ranska4 ja Slovenia ovat tähän mennessä tukeneet Hollannin vaatimusta.

On myös pidettävä mielessä, että Gaza on yksi, tuhon ja kärsimyksen määrältään ennen näkemättömän massiivinen episodi koko Israel/Palestiinan pitkän konfliktin historiassa. Ei riitä, että akuutti Gazan humanitaarinen tilanne saadaan paremmin hallintaan. Jos halutaan välttää samankaltaisten katastrofien toistuminen tulevaisuudessa, on koko Israel/Palestiinan konfliktiin saatava oikeudenmukaisen ratkaisu. Israel on kiihdyttänyt hyökkäyksiään, epäinhimillisiä käytäntöjään ja maanvaltaustaan myös Länsirannalla. YK onkin varoittanut uuden Nakban vaarasta.5 Ainoa Israelin tarjoama ratkaisu on miehityksen, alistamisen, maanvaltauksen, pakkosiirtojen ja sotilaallisen voiman käytön laajentaminen, mikä takaa väkivallan ja alueen epävakauden jatkumisen taas sukupolvien ajaksi.

YK:n kansainvälinen tuomioistuin totesi viime heinäkuisessa lausunnossaan Israelin koko läsnäolon miehitetyillä palestiinalaiselueilla olevan laiton ja velvoitti kolmannet maat lopettamaan Israelin laiton läsnäolo miehitetyillä alueilla. Lausunnossa kehotettiin YK:ta, erityisesti Yleiskokousta ja Turvallisuusneuvostoa harkitsemaan “täsmällisiä toimintamuotoja ja jatkotoimia, joiden avulla Israelin valtion laiton läsnäolo miehitetyillä palestiinalaisalueille saadaan loppumaan mahdollisimman pian […]. Kaikkien valtioiden velvollisuus on tehdä yhteistyötä YK:n kanssa näiden toimien saattamiseksi voimaan”6. YK:n Yleiskokous Suomenkin tukemana vahvisti lausunnon ja kehotti päätöslauselmassaan “kaikkia valtioita noudattamaan kansainvälisen oikeuden asettamia velvoitteitaan […] edistää, yhteisin tai erillisin toimin, Palestiinan kansan oikeutta itsemääräämiseen [… ja] varmistaa, että kaikista Israelin laittoman läsnäolon aiheuttamista esteistä Palestiinan kansan itsemääräämisoikeuden toteutumiselle tehdään loppu”.7

Suomen on toimittava päättäväisesti Israelin miehityksen lopettamiseksi ja koko Israel/Palestiina -konfliktin saattamiseksi päätökseen. Suomen on ryhdyttävä määrätietoisiin toimiin Israelin kansainvälisen oikeuden vastaisen toiminnan lopettamiseksi ja alettava panna toimeen YK:n Kansainvälisen tuomioistuimen ja Yleiskokouksen vaatimuksia. Assosiaatiosopimuksen jäädyttämisen lisäksi vähimmäistoimia ovat kaiken laittomien siirtokuntien kanssa käytävän kaupan ja yhteistyön kieltäminen sekä Palestiinan valtion tunnustaminen.

1https://yle.fi/a/74-20160692

2https://www.theguardian.com/world/2025/may/09/israel-committing-genocide-in-gaza-says-eus-former-top-diplomat

3https://www.tsf.pt/3393729451/situacao-dramatica-em-gaza-portugal-apoia-revisao-do-acordo-de-associacao-entre-israel-e-a-ue/

4 https://today.lorientlejour.com/article/1459635/request-for-revision-of-eu-israel-agreement-is-legitimate-says-france-.html

5 https://www.ohchr.org/en/press-releases/2025/05/un-special-committee-israeli-practices-occupied-territories-warns-second

6 https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/186/186-20240719-adv-01-00-en.pdf

7 https://documents.un.org/doc/undoc/ltd/n24/266/48/pdf/n2426648.pdf

Facebooktwitterpinterestmail

Gazan tilanteeseen puututtava välittömästi

Helsingin Sanomien mielipideosastoon 3.5.2025 lähetetty kirjoitus. Kirjoitusta ei julkaistu.

Gazassa ihmisen aikaansaama humanitaarinen katastrofitilanne on saavuttanut ennen näkemättömän romahtamispisteen. Tahallinen humanitaarisen avun estäminen, näännyttämistaktiikan käyttäminen ja ruoanjakelupisteiden ottaminen maalitauluiksi muodostavat kollektiivisen rangaistuksen ja on vastoin kansainvälistä oikeutta. Tilannetta kuvaa esimerkiksi se, että kun sähkönjakelun estämisen vuoksi vedenjakelu ei toimi, ihmiset ovat alkaneet tappaa toisiaan vedestä, ja lapset etsivät turhaan kuolleita vanhempiaan (BBC).

Israel sanoo toimivansa Hamasin painostamiseksi antautumaan ja luovuttamaan loput panttivangit. Oli Hamasin toiminta miten tuomittavaa tahansa, kansainvälinen oikeus kieltää sodan oloissakin siviilien tahallisen vahingoittamisen ja käyttämisen pelinappuloina ja velvoittaa miehitysvalta Israelia turvaamaan heidän hyvinvointinsa. Kansainvälinen oikeus velvoittaa myös kolmansia maita lopettamaan tällainen toiminta välittömästi.

Miten on mahdollista, että hallitukset, EU ja siinä mukana Suomikin ovat hiljaa? Jos tällaista tapahtuisi missä tahansa muualla kuin Palestiinassa, maailmalla tapahtumat tuomittaisiin ja ryhdyttäisiin välittömiin toimiin. Jos Suomi aikoo olla mitenkään uskottava kansainvälisten sääntöjen ja ihmisoikeuksien puolustaja, sen on avattava suunsa ja toimittava EU:ssa ja YK:ssa tilanteen muuttamiseksi. Kuten WHO:n hätäohjelmien johtaja sanoi, “me kaikki, jotka emme tee mitään, olemme osasyyllisiä”.

Facebooktwitterpinterestmail

Aseviennin salaaminen lopetettava

Arabikansojen ystävyysseura on lähettänyt 28.4.2025 Puolustusministeriöön, Ulkoministeriöön, Eduskunnan puolustusvaliokunnalle ja ulkoasianvaliokunnalle julkilausuman, jossa vaaditaan sotarikoksiin syyllistyviin maihin vietävien aseiden vientilupien salaamisen lopettamista.

Puolustusministeri Antti Häkkänen, ulkoministeri Elina Valtonen

Tähän mennessä Suomen aseviennin sääntelyssä on nojauduttu kansainvälisiin sopimuksiin, jotka kieltävät aseiden viennin maihin, joista tiedetään että niitä käytettäisiin sotarikosten tai kansanmurhien toteuttamiseen tai siviilejä vastaan, tai muihin humanitaarisen oikeuden vastaisiin tekoihin. Nyt Suomi on alkanut salata asevientilupia.1

Viime vuoden heinäkuussa YK:n kansainvälinen tuomioistuin velvoitti neuvoa-antavassa lausunnossaan YK:ta ja kolmansia maita toimimaan Israelin laittoman läsnäolon miehitetyillä palestiinalaisalueilla lopettamiseksi.2 YK:n yleiskokous, Suomenkin kannattaessa, vahvisti lausunnon ja vaati päätöslauselmassa kaikkia maita “ryhtymään toimenpiteisiin [ . . . ] aseiden, ammusten ja vastaavien varusteiden toimittamisen tai siirtämisen miehitysvalta Israelille lopettamiseksi kaikissa tapauksissa, joissa on perusteltua aihetta epäillä, että niitä voidaan käyttää miehitetyllä palestiinalaisalueella”.3

Salaaminen mahdollistaa nyt sen, että Suomen kansalaisten tietämättä Israelin kaltaisiin todistetusti sota- ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyviin maihin voidaan viedä aseita, joita voidaan käyttää tällaisiin rikoksiin.

On syytä epäillä, että Israelin salauspyynnön takana on tarve turvata sotilaallinen varustautuminen ilman epämukavia kysymyksiä ja syytöksiä aseiden käyttötarkoituksista. Kansalaiset eivät voi enää valvoa asevientiä ja reagoida sen ongelmiin. Salaaminen paitsi voi rikkoa Suomen kansainvälisiä velvoitteita, se myös heikentää hallinnon läpinäkyvyyttä ja kansalaisoikeuksia Suomessa.

Vaadimme, että Suomi lopettaa salaamisen ja kieltäytyy toimittamasta Israelin kaltaisten kansainvälisen oikeuden loukkauksiin syyllistyvien maiden esittämien salauspyyntöjen kohteina olevia aseita sen varmistamiseksi, että niitä ei käytetä siviilejä vastaan eikä muihin kansainvälisten sopimusten vastaisiin tekoihin.

1 https://yle.fi/a/74-20154448

2 https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/186/186-20240719-adv-01-00-en.pdf

3 https://documents.un.org/doc/undoc/ltd/n24/266/48/pdf/n2426648.pdf, sivu 7, kohta 5.b.

Facebooktwitterpinterestmail

Arabikansojen ystävyysseura 50 vuotta – julkilausuma

Herää Suomi – on aika sanoa jo riittää, Israel!

Israel on saanut pääliittolaiseltamme Yhdysvalloilta luvan ottaa kaikki keinot käyttöön Gazan siviiliväestön tuhoamisessa ja häätämisessä asuinalueeltaan. Yhdysvaltain presidentti on ilmoittanut haluavansa Gazan kaistan. Myös Israelin äärioikeisto tavoittelee Gazan uudelleen miehittämistä ja siirtokuntien rakentamista. Kaikki tämä on johtanut aselevon hylkäämiseen, pommitusten jatkamiseen ja maahyökkäyksen uudelleen aloittamiseen. Palestiinalaisten kansanmurhan toinen kierros on käynnistynyt satojen ihmisten surmaamisella ja syöpäsairaalan tuhoamisella. Israel estää avustuskuljetukset sekä ruuan, veden ja lääkkeiden saamisen hädänalaisille. Sähköt on katkaistu. Onko tämä maamme ulkopolitiikan periaatteiden ja tavoitteiden mukaista?

Rauhantahtoisena ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten puolustajana tunnettu Suomi on aiemmin reagoinut vähemmästäkin. Nyt on aika myös Suomen valtiojohdon herätä sanomaan: Jo riittää! Oma uskottavuus on kyseessä. Vaitiolo ei tuo paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Arabikansojen ystävyysseura perustettiin 50 vuotta sitten helmikuussa 1975. Seuran poliittinen linja on alusta alkaen rakentunut YK:n ja kansainvälisen oikeuden periaatteille. Sen pohjana oli presidentti Urho Kekkosen vuonna 1973 tekemä linjaus, ”että mitään pysyvää rauhanomaista ratkaisua Palestiinassa ei olekaan saavutettavissa ilman, että Palestiinassa alun perin asuville arabeille tehdään oikeutta. Tämä, ja juuri tämä, eikä suinkaan yksinomaan kysymys valtiollisista rajoista, on Palestiinan konfliktin ydin… Niin kauan kuin tämä konflikti jatkuu, ei tule olemaan kestävää rauhaa Euroopassa eikä muuallakaan maailmassa. Nykyisen teknologian puitteissa maailma on näet tullut niin pieneksi, että rauha on todella jakamaton.”

Rauha kuuluu myös palestiinalaisille. Se on myös ”rauhanvälityksen suurvallan” Suomen nykyjohdon uskallettava sanoa ääneen niin, että koko maailma kuulee.

Arabikansojen ystävyysseura 31.3.2025

Facebooktwitterpinterestmail

Etelä-Afrikan syyteaineisto Israelin kansanmurhaoikeudenkäynnissä

Joulukuussa 2023 Etelä-Afrikka nosti Kansainvälisessä tuomioistuimessa Israelia vastaan kanteen, jossa se syytti Israelia kansanmurhan toteuttamisesta Gazassa.

Etelä-Afrikka on koonnut syytteen tueksi aineistoa, jonka se on nyt pannut julkisesti luettavaksi.

“Etelä-Afrikka pitää näitä asiakirjoja elintärkeinä, kun otetaan huomioon kiihtyvät hyökkäykset Länsirannalla, suunnitelmat Länsirannan liittämisesta, kansanmurhakampanjan edistäminen Gazassa vaatimalla avointa etnistä puhdistusta Gazan 1-alueella ja kansainvälisen oikeuden perustaaan kohdistuva kasvava uhka.”

Raportissa yksilöidään seuraavanlaisia asioita:
– Israelin laiminlyönnit Kansainvälisen tuomioistuimen määräysten toteuttamisessa ja Gazan tilanne ennen tulitaukoa
– Raportteja Israelin kansanmurhaan tähtäävistä toimintamalleista
– Raportoituja kansanmurha-aikomuksia ilmaisevia ja kansanmurhaan yllyttäviä lausuntoja
– Tapahtumia 2025 ennen ja jälkeen tulitaukoa
– Vaatimuksia kolmansille valtioille ja YK:n turvallisuusneuvostolle välittömiin toimenpiteisiin ryhtymiseksi.

Etelä-Afrikka toistaa YK:n Israelin ihmisoikeusrikkomuksia Miehitetyillä alueilla tutkivan erittyiskomitean vaatimukset kolmansille maille ja YK:lle, joiden on kansainvälisen oikeuden niille asettamien kaikkia sitovien velvoitteiden lisäksi:
– käytettävä vaikutusvaltaansa Israelin taivuttamiseksi lopettamaan Palestiinan kansan ihmisoikeuksiin kielteisesti vaikuttavat politiikat ja käytännöt;
– pysäytettävä kaikki hyökkäysaseiden siirto Israeliin;
– asetettava kaikki siirtokuntalaisten väkivaltaisuuksiin osallistuneet vastuuseen kansainvälisen oikeuden loukkaamisesta;
– tarkistettava rahansiirtopolitiikat, jotka mahdollistavat apartheidjärjestelmää vahvistavien aktiviteettien rahoittamisen uskonnollisten ja hyväntekeväisyysjärjestöjen taholta Israelissa;
– tuettava UNRWA:a poliittisesti ja taloudellisesti, mukaan lukien lisäämällä se rahoitusta YK:n säännöllisessä budjetissa;
– suojeltava ja varmistettava ihmisoikeuksien toteutuminen taloudellisissa toiminnoissa;
– pidettävä taloudellisia toimijoita täysin vastuullisina kansainvälisen oikeuden loukkaamisissa, joko aseita toimittamalla, digitaalisia tuotteita ja palveluja toimittamalla ja/tai osallistumalla sellaisten teknologioiden siirtoon tai arvoketjuihin, jota mahdollistavat Israelin hyökkäyksen Gazaan ja aparheidjärjestelmän jatkumista;
– pantava täysin toimeen Kansainvälisen tuomioistuimen 19.7. antama neuvoa-antava lausunto ja noudatettava sen esittämiä oikeudellisia velvoitteita sekä harkittava erityis- tai lisätoimia Israelin laittoman läsnöolon lopettamiseksi Miehitetyillä alueilla;
– oltava täydessä yhteistyössä Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa.

Facebooktwitterpinterestmail

”Enemmän kuin ihminen voi kestää”

YK:n riippumattoman kansainvälisen tutkintakomission julkaiseman uuden raportin mukaan Israel on käyttänyt yhä enemmän seksuaalisen, lisääntymiskykyä vahingoittavan ja muita sukupuoleen perustuvan väkivallan muotoja palestiinalaisiin osana laajempaa pyrkimystä heikentää heidän itsemääräämisoikeuttaan ja toteuttanut kansanmurhaan verrattavia tekoja tuhoamalla järjestelmällisesti seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuoltolaitoksia.
... Lisääntymisterveydenhuollon ottaminen maaliksi, mukaan lukien suorat hyökkäykset synnytysosastoihin ja Gazan tärkeimpään in vitro -hedelmällisyysklinikalle, yhdistettynä nälkiinnyttämisen käyttämiseen sodankäynnin menetelmänä, on vaikuttanut kaikkiin lisääntymisen osatekijöihin . . . Nämä väkivallanteot eivät ole aiheuttaneet vain vakavia välittömiä fyysisiä ja henkisiä vaurioita ja kärsimystä naisille ja tytöille, vaan myös peruuttamattomia pitkäaikaisia ​​vaikutuksia palestiinalaisten mielenterveyteen sekä lisääntymis- ja hedelmällisyysnäkymiin yhtenä ryhmänä.

https://www.ohchr.org/en/press-releases/2025/03/more-human-can-bear-israels-systematic-use-sexual-reproductive-and-other
Facebooktwitterpinterestmail