Arabikansojen ystävyysseura

Arabikansojen ystävyysseura (AKYS) on perustettu edistämään Suomen kansan ja arabikansojen ystävällisiä suhteita ja keskinäistä tuntemusta. Huomattava osa toimintaa on kehitysyhteistyö ja hätäapu miehitetyssä Palestiinassa ja naapurimaiden pakolaisleireissä. Tähän kuuluu myös vähävaraisia pakolaislapsia ja -vanhuksia tukeva kummitoiminta.

 

Hangon kirjastossa on toukokuun 2018 ajan Hangon taiteilijaseuran puheenjohtaja Kaija Heikkisen kuvakertomus Puuta mökillä

Näyttelyn ensimmäinen teos on nimeltään Katson ikkunasta I. Kesämökin ikkunasta näkyy puita, vettä, peltoja. Niitä on rauhoittavaa katsella. Sitten näyttely kuljettaa katsomaan puuta eri ympäristöissä ja eri vuodenaikoina.

Kesämökin näkymiä Kuva: Kirsti Palonen

Näkymiä kesämökin ikkunasta
Kuva: Kirsti Palonen

Näyttelyn lopulla teos Katson ikkunasta II kiinnittää huomion toisenlaisiin näkymiin. Siinä tekijöinä ovat Kaija Heikkisen lisäksi Shatilan pakolaisleirin lastentarhalapset. Kaija Heikkinen kertoo palestiinalaislasten asian olleen mielessään pitkään. Puu-näyttelyynsä hän pyysi Shatilan lapsilta kuvia lempimetsästään. Hän saikin hedelmätarhan.

Appelsiini, viikuna, banaani ja oliivi ovat lasten toiveympäristöä, jonka vastakohtana pakolaisleirin tuhottua ympäristöä. Kuva maalauksesta: Kirsti Palonen

Appelsiini, viikuna, banaani ja oliivi ovat lasten toiveympäristöä. Vastakohtana Beit Atfal Assumoud -järjestön kuva-arkistosta Ein el-Helweh -pakolaisleirin vuoden 2017 taisteluissa tuhottua ympäristöä. Kuva maalauksesta: Kirsti Palonen

“Me katsomme pakolaislasten tilannetta kauempaa. Voimme nähdä vaikeuksissa eläviä lapsia ja heidän tuhottuja ympäristöjään”, kertoo Kaija Heikkinen mietteistään.

Yksityiskohta Shatilan lasten hedelmätarha-työstä. Kuva maalauksesta: Kirsi Palonen

Yksityiskohta Shatilan lasten hedelmätarha-työstä. Kuva maalauksesta: Kirsi Palonen

Kaija Heikkinen lahjoittaa näyttelytaulujen myyntituotot Shatilan lastentarhan työhön.

Arabikansojen ystävyysseuran pitkäaikaisen yhteistyöjärjestö Beit Atfal Assumoudin lastentarhassa Shatilassa on 86 lasta. Heistä Libanonissa asuvien palestiinalaisperheiden lapsia on 54, Syyriasta paenneita palestiinalaisia 7, syyrialaisia 21 ja libanonilaisia. Tyttöjä on 45 ja poikia 41.

Päiväkotikummitili: Arabikansojen ystävyysseura, Danske Bank FI56 8000 1700 4747 46, viite 2008. Keräyslupa POL-2015-8218

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
 

Palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa paluuta kotipaikoilleen Right to Return

Israel on surmannut palestiinalaisten mielenosoitusten aikana Gazan rajalla yli sata aseetonta mielenosoittajaa ja haavoittanut tuhansia ja syyllutybyt sotarkoksiin. Israel vastaa ruohonjuuritason kansalaisyhteiskunnan mobilisoimiin mielenosoituksiin suunnitellulla ampumisella. Lääkäreiden mukaan haavoittuneiden ampumahaavat ovat ennen näkemättömän pahoja. Gazassa on suuri puute lääkintävälineistä. EU:ta vaaditaan asettamaan Israel asevientikiletoon.

Arabikansojen ystävyysseura avustaa palestiinalaista terveydenhuoltojärjestö Palestinian Medical Relief Societyä (PMRS). AKYSin vuoden 2017 avustusta on käytetty Gazassa Israelin rajavyöhykkeellä asuvien perheiden ensiaputarvikkeiden hankintaan. AKYSillä on suora yhteys PMRS:n Gazan toimipisteeseen.

Lue PMRS:n kuvaus Gazan tilanteesta ja PMRS:n toiminnasta Gazassa. Kansainvälisessä lääketieteellisessä aikakauslehdessä BMJ:ssa julkaistussa artikkelissa lääketieteen asiantuntijat nostavat hätähuudon Gazan puolesta ja syyttävät Israelia laskelmoidusta vammauttamisesta ja Gazan terveydenhuollon heikentämisstrategiasta.

Voit ilmaista tukesi gazalaisille lahjoittamalla lääkinnälliseen hätäensiaputoimintaan AKYSin Gaza-tilille FI14 8000 2710 0992 26, viite 3214. Keräsylupa POL-2015-8219.

Lisätietoja: posti at akys.fi

Tervetuloa AKYSin jäseneksi. jäsenmaksutili FI97 8000 1201 6693 56, viite 70001 (20 €, pienituloiset 10 €, yhteisöt 50 €, muut tukimaksut

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
1 Comment

Lue lisää uutisia….