Suomen lähetysseura ja DCI-P

AKYS on lähettänyt 7.11.2021 kirjeen Suomen Lähetysseuralle:
Suomen Lähetysseura,

Suruksemme saimme lukea lehdestä, että Lähetysseura on päättänyt katkaista tukensa palestiinalaiselle lastensuojelujärjestölle DCI-P:lle Israelin julistettua sen olevan yksi kuudesta terrorismin tukemisesta syytetystä palestiinalaisjärjestöstä.

Israelissa ovat jo kauan olleet vallassa oikeistolaiset, äärioikeistolaiset ja äärikansallismieliset puolueet. Valtioideologian tavoitteena on saada haltuun mahdollisimman suuri osa miehitetyistä alueista mahdollisimman pienellä määrällä palestiinalaisia. Tätä tavoitetta ajetaan rakentamalla siirtokuntia, tuhoamalla palestiinalaisten koteja ja omaisuutta ja tekemällä heidän elämänsä mahdollisimman tukalaksi. Samaan aikaan julistuksen kanssa Israelin hallitus ilmoitti päätöksestä rakentaa tuhansia uusia siirtokuntakoteja Länsirannalle.

Israelin taktiikkaan on jo kauan kuulunut sen toimintaa arvostelevien ja miehityksen laittomuuksia paljastavien toimijoiden leimaaminen antisemitistisiksi ja terrorismin tukijoiksi.

Tämänkertainen julistus ei ole ensimmäinen laatuaan. Liitteenä olevassa dokumentissa on Euroopan unionin ja Euroopan valtioiden edustajien julistusta koskevia lausuntoja, joissa todetaan, että minkään aikaisempien vastaavanlaatuisten syytösten ei ole voitu havaita pitävän paikkaansa (2021-10-28 EU and European govts – ‘to date no evidence substantiating Israeli allegations’.docx)

Israelin julistus on nostattanut laajaa vastarintaa ympäri maailmaa ihmisoikeusjärjestöjen ja poliitikkojen keskuudessa. Ohessa on 242 järjestön allekirjoittama vetoomus Palestiinan kansalaisyhteiskunnan piirissä tehtävän humanitaarisen työn turvaamiseksi ja Israelin palestiinalaisten ja kansainvälisten ihmisoikeus- ja avustusjärjestöjen vastaisten hyökkäysten torjumiseksi (FINAL International Community Must Support and Protect Palestinian Civil Society.docx). Ohessa on myös suomalaisten kansanedustajien julkilausuma, jossa he ilmaisevat täyden tukensa palestiinalaisille järjestöille ja vaativat Suomen hallitusta ja EU:ta tuomitsemaan Israelin kampanjan ihmisoikeusjärjestöjen tukahduttamiseksi (Statement_27-10-2021.pdf).

Human Rights Watch ja Amnesty International, jotka molemmat ovat läheisessä yhteistyössä useiden syytetyistä järjestöistä kanssa, tuomitsevat Israelin hallituksen päätöksen tyrmistyttävänä ja epäoikeudenmukaisena hyökkäyksenä ihmisoikeusliikettä vastaan. YK:n ihmisoikeuskomissaari ja ihmisoikeusasiantuntijat tuomitsevat päätöksen ja vaativat sen perumista. Amerikkalainen kongressiedustaja Betty McCallum sanoo lausunnossaan tukevansa ja luottavansa DCI-P:hen ja kehottaa Yhdysvaltain edustajainhuonetta tuomitsemaan Israelin sortavan päätöksen.

On hyvin surullista ja vaarallista, jos tällaisten poliittis-ideologisten kampanjoiden tuloksena onnistutaan lamaannuttamaan hätää kärsivien ihmisten auttaminen ja murentamaan heidän laittoman miehityksen ikeestä vapautumiseensa ja kansainvälisen oikeuden toteutumiseen pyrkivän toiminnan edellytyksiä. Tällaiset onnistumiset vain innostavat Israelia kiihdyttämään hyökkäyksiään entistä häikäilemättömämmin.

Mielestämme ennen tällaista päätöstä olisi vähintään saatava todisteet siitä, että esitetyt syytökset pitävät paikkansa. Vetoamme Suomen Lähetysseuraan, jonka toimintaa olemme tottuneet arvostamaan, että se vielä harkitsi päätöstään eikä katkaisisi yhteistyötä pelkkien väitteiden perusteella.

Arabikansojen ystävyysseura ry
Ilona Junka, puheenjohtaja

Facebooktwitterpinterestmail