Miehitys vahingoittaa kaikkia

AKYS toimitti 22.7.2021 Helsingin sanomien mielipideosastoon alla olevan kirjoituksen. Tämä oli kuudes perättäinen AKYSin kirjoitus, jonka lehti jätti julkaisematta.

Israelilaisen Pegasus-vakoiluohjelman käyttö autoritaaristen maiden toimesta toimittajien, poliitikkojen ja ihmisoikeusaktivistien vakoiluun kirvoitti Helsingin Sanomia pääkirjoituksessaan vaatimaan, aivan oikein, kansainvälistä vientikieltoa vakoilu- ja turvateknologian viennille autoritaarisiin maihin (HS 22.7.).

Ongelma on kuitenkin laajempi kuin vain teknologian viennin riittämätön sääntely, eikä ole odottamatonta, että ohjelma tuli juuri Israelista.

Israel miehittää edelleen kansainvälisen lain vastaisesti 1967 sodassa valtaamiaan alueita ja estää alueen palestiinalaisväestön oikeuden itsemääräämiseen. Miehityksen ja laittomien siirtokuntien suojaamisessa käytetään väkivaltaisia ja ihmisoikeuksia rikkovia menetelmiä ja sen aikaansaamissa yhteenotoissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Israelilla on pitkä historia sotilas- ja turvallisuusyhteistyöstä autoritaaristen maiden kanssa. Sen on todettu käyttävän miehitettyjä alueita, erityisesti Gazaa, uusien aseiden ja turvateknologioiden testauskenttänä ja myyntivalttina. Israel myy ase- ja turvateknologiaa ja väestön kontrollimenetelmiä ympäri maailmaa miljardien arvosta. Suuri osa tästä on ”alistamisen teknologiaa”, kuten aiheeseen perehtynyt tutkija Jeff Halper on todennut. Suomikin osallistuu tähän käymällä asekauppaa Israelin kanssa.

Konfliktia ei saada lopetettua ilman kansainvälisen yhteisön toimia. Israelin suurimpana kauppakumppanina EU:lla olisi diplomaattisia ja taloudellisia keinoja vaikuttaa Israelin toimintaan, mutta se on jättäytynyt pelkän retoriikan tasolle ja tosiasiassa tukee kauppapolitiikallaan miehitystä.

Rauhan ja oikeudenmukaisen ratkaisun aikaansaaminen maailman pisimpään jatkuneessa miehityksessä on kaikkien, myös Israelin etu. Pitkittynyt miehitys on kuin ilmastonmuutos; jättämällä sen pysäyttämiseen vaadittavat toimet tekemättä se vaarantaa kaikkien hyvinvoinnin.

Ilona Junka
puheenjohtaja, Arabikansojen ystävyysseura ry

Facebooktwitterpinterestmail