Vetoomus siirtokuntatuotteiden alkuperän merkitsemiseksi

Pääministeri Matti Vanhanen
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen
Kuluttajavirasto / ylijohtaja Marita Wilska

Yhdysvaltain uuden presidentin Barak Obaman uuden Lähi-idän-politiikan myötä uutta toivoa saaneen Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin on sittemmin todettu uhkaavasti hiipuneen.

Rauhanprosessin pääasialliseksi esteeksi on taas kerran todettu Israelin siirtokuntatoiminnan jatkuminen. Kansainvälisen lain mukaan Länsirannan siirtokunnat ovat laittomia, minkä muun muassa Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat todenneet useaan otteeseen. On ilmeistä, että ilman kansainvälisen yhteisön voimakkaampaa tahdonilmaisua ja vaikuttamista Israel ei näe tarpeelliseksi mukautua rauhanprosessin ehtoihin ja elinkelpoisen palestiinalaisvaltion edellytysten mukaisiin myönnytyksiin. Siirtokunnat jatkavat laajentumistaan, ja Lähi-itä jää väkivallan ja vihollisuuden kierteeseen, mikä heijastuu kohtalokkaasti koko maailmaan.

EU ei myönnä siirtokunnista tuleville tuotteille EU:n ja Israelin assosiaatiosopimuksen mukaista etuuskohtelua. Siirtokuntien tuotteita tulee kuitenkin Euroopankin markkinoille, mutta niiden alkuperää ei ole ilmoitettu. Tämä, paitsi huonontaa palestiinalaisten asemaa estämällä heidän oman tuotantonsa mahdollisuuksia, vahvistaa siirtokuntia ja vaikuttaa näin rauhanprosessia tuhoavasti. Tämän tunnistaen Englannin hallitus on äsken antanut vähittäiskaupalle ohjeet, joiden mukaan niiden tulee merkitä siirtokunnista tulevat tuotteet myyntihyllyillä, jotta asiakkaat voivat tunnistaa niiden alkuperän.

Siirtokuntien tuotteita tuodaan myös Suomeen. Kuluttajaviraston mukaan asiakkaille ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja. Ostopäätöksen tekemiseen tarvitaan aina vähintään tiedot siitä, mitä tarjotaan, kuka tarjoaa ja millä hinnalla sekä turvallisuuden kannalta tarpeelliset tiedot. Siirtokuntatuotteiden osalta ainakin tieto alkuperästä jää saamatta.

Vetoamme Suomen hallitukseen ja Kuluttajavirastoon, että ne ottaisivat esimerkkiä Englannista ja vaatisivat siirtokuntatuotteiden merkintää kaupoissa. Tämä lisäisi kaupan avoimuutta ja asiakkaiden valinnan mahdollisuutta sekä korjaisi nykyisen puutteen kuluttajien oikeudessa saada totuudenmukaista informaatiota tarjolla olevista tuotteista.
Helsingissä, 18.12.2009

Arabikansojen ystävyysseura ry

Facebooktwitterpinterestmail