Palestiinalaisten sinnittelyä
jatkuvan nakban oloissa

Toukokuun 15. päivä 1948, Israelin itsenäisyysjulistuksen päivä, merkitsee israelilaisille riemua, mutta palestiinalaisille katastrofia, jota he kutsuvat arabiankielisellä nimellä nakba. Itsenäisyysjulistuksen jälkeen sionistisen politiikan tavoitetta saada koko alue juutalaisille ajettiin yhä voimakkaammin. YK:ssa päätetty kahden valtion malli tyrehtyi jo alkuunsa, kun Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben-Gurion johti Palestiinan kansan ”siirtoa” pois laajoilta alueilta kotimaastaan. Moninkertainen ministeri Golda Meir julisti 1969, ettei palestiinalaista kansaa ollut olemassa. Mutta palestiinalaisia on olemassa miljoonia ja heidän vastarintansa on sitkeää. Monet odottavat edelleen paluuta Palestiinaan.

Nakba jatkuu

Nykyiset palestiinalaiset sanovat, että nakba ei ole ollut vain yksi päivä menneisyydessä, vaan se jatkuu ja merkitsee jokapäiväistä elämää oikeudettomana. Arabikansojen ystävyysseura on nähnyt hankkeissaan jatkuvan nakban seurauksia palestiinalaisten elinoloissa. YK perusti 1949 avustusjärjestö UNRWAn vastaamaan palestiinalaispakolaisten tarpeista, mutta alirahoituksensa takia se ei tällä hetkellä pysty huolehtimaan tehtäviinsä kuuluvista peruspalveluista. Libanonissa Beit Atfal Assumoudin ja muiden järjestöjen palvelutoiminta täydentää paikallisten sote-palveluiden aukkoja. AKYSin etäosallistumisesta tulee palautetta, että kummien eli kuukausilahjoittajien avulla on ihmeellisen virkistävä vaikutus. Mustaan toivottomuuteen tulee valoisia aukkoja.

AKYS auttaa Libanonissa ja Gazassa

Libanonissa AKYS tukee lahjoitusten turvin Beit Atfal Assumoud -järjestön sosiaalityötä. Avustusta on kohdennettu 58:lle sosiaalityön huoltamalle lapselle (kuukausilahjoitus 30 €/kk). Kahden päiväkodin 36 lapsella on 15 €/kk maksavat kummit. Tuettuja kummivanhuksia on 22. Heille kummit lahjoittavat 30 €/kk. Osa kummeista pitää yhteyttä tukemiinsa lapsiin ja vanhuksiin. Kirjeitä kulkee matkalaisten mukana tai sähköpostitse. BASin keskuksissa sosiaalityöntekijät järjestävät nuorille yhdessäolotilaisuuksia. Viime aikojen puheenaiheita ovat olleet itsemyötätunnon tärkeys ja suojautuminen väkivallalta. Tyttöjen ja poikien tasa-arvoa korostetaan. Välillä on opeteltu päiväjärjestystä niin että läksyjen lukemiselle on oma aikansa. Sosiaalityöntekijät huolehtivat lisäksi, että jokainen lapsi löytäisi itselleen mieluisan harrastuksen keskuksesta. Perjantai ja sunnuntai ovat vilkkaita harrastuspäiviä. Gazan hätäapu- ja perusterveydenhuoltotyötä varten lähetettiin 3443 € Palestinian Medical Relief Societyn (PMRS) -järjestölle.

Vuosiraportti palestiinalaisten ihmisoikeuksista YK:n yleiskokoukselle

YK:n erityisraportoijana miehitetyillä palestiinalaisalueilla toimii nyt ensimmäistä kertaa nainen. Hän on italialainen Francesca Albanese, kansainvälinen lakiasiantuntija. Hän luettelee raportissaan 21.9.2022 ihmisoikeusloukkauksia palestiinalaisten kohtelussa. Hänen suosituksensa ovat suorasanaisia. Israelin on lopetettava palestiinalaisten ihmisoikeuksien polkeminen ja siirtokuntakolonialistiset käytännöt, palestiinalaisten elintilan jatkuva kaventaminen. Meille muiden maiden ihmisille Francesca Albanese lataa tehtävää. On saatava Israel lopettamaan laiton miehitys ja palauttamaan karkotetuille heidän omaisuutensa, on lopetettava siirtokuntakolonialismi ja apartheid.

Francesca Albanese.

Jos Israel ei ole suostuvainen, on YK:n peruskirjan hengessä käytettävä diplomaattisia, taloudellisia ja poliittisia keinoja muutoksen tehostamiseen. On sijoitettava kansainväliset joukot hillitsemään rutiininomaisesti käytettyä väkivaltaa ja suojelemaan palestiinalaisväestöä miehitetyillä alueilla. On tutkittava tarkemmin kaikki ihmisoikeus- ja humanitaarisen oikeuden loukkaukset palestiinalaisalueilla. Kaupankäyntitavoista on puhdistettava väärinkäytökset.

Ikään kuin Euroopan komissio ei tietäisi mitään palestiinalaisista

Ursula von der Leyen, saksalainen kristillisdemokraattinen poliitikko ja Euroopan komission puheenjohtaja, onnitteli sydämellisesti Israelia 75-vuotispäivän johdosta. Puhe oli tunteikkuudessaan ylivertainen, kuin sionismin ohjelmasta tilattu. Ei sanaakaan palestiinalaisista.

Sirkku Kivistö