Gazan olot ovat niin hirveät, että ulkopuolisten on vaikea niitä ymmärtää. Israel tekee erittäin julman tempun siinä, että se mahdollisimman tiukasti estää gazalaisia pääsemään pois vankilastaan ja yhtä tiukasti estää muualla asuvien pääsyn Gazaan.

Israelin taktiikka pelaa sietämättömän hyvin. Me eurooppalaiset olemme tähän asti voineet matkustaa Länsirannalle ja tutustua alueen asukkaisiin. Olemme voineet kuulla heidän ongelmistaan ja haluta auttaa heitä rahaa lähettämällä, kuten AKYS on tehnytkin. Koska Suomessa, Länsirannalla tai muualla arabimaissa asuvat ihmiset eivät pääse näkemään, mitä Gazassa tapahtuu, eivät gazalaisten murheet pääse vaikuttamaan muualla asuvien ajatukseen siinä määrin, että halu auttaa gazalaisia leviäisi laajalti.

AKYS on jo pitkään kerännyt ja lähettänyt varoja sekä Länsirannan Betlehemiin, että Gazaan. Se n jälkeen kun Israel vuonna 2021 alkoi julistaa Länsirannalla muista maista apua saavia hyväntekeväisyysjärjestöjä terroristeiksi, AKYSin Betlehem-keräys jouduttiin lopettamaan. Nyt kun Eurooppa keskittyy Ukrainaan, Israel voi huoletta kiristää kuria myös Länsirannalla. Seppo Rinteen Palestiina-kirjoituksessa kuvaillaan tarkemmin Israelin kiristyssuunnitelmia.

Gaza-tilillämme on tätä kirjoittaessani runsas 2000 euroa. Gaza-tuki on tarkoitus lähettää kesäkuun alussa. Vielä sinne ennättää lisätä tukea. Tavoitteena olisi, että voisimme lähettää 2500 euroa. AKYS tekee yhteistyötä Länsirannan Ramallahissa toimivan Palestinian Medical Research Societyn (PMRS) kanssa ja lähettää rahat PMRS:n Gazan toimipisteeseen eli Gazan sairaalalle, jota johtaa Länsirannan Ramallahissa asuva, Suomessakin AKYSin vieraana käynyt Mustafa Barghouti. Sairaala tarvitsee ennen muuta ensiaputarvikkeita Israelin jatkuvien pommitusten takia, mutta kantaa huolta myös kroonisia sairauksia potevien asukkaiden terveydestä.

Israelin toukokuun hyökkäykset Gazaan

9. toukokuuta Israelin armeija käynnisti jälleen uuden tappavan hyökkäyksen Gazaan. Viiden päivän ajan armeija hyökkäsi asuinkerrostaloihin ja ajoneuvoihin tappaen 33 palestiinalaista, mukaan lukien lapsia, ennen tulitauon välittämistä. Israelin armeija pudotti jälleen pommeja 2 miljoonalle palestiinalaiselle, jotka ovat jääneet Israelin saarron loukkuun ilman paikkaa minne suojautua tai paeta.

USA:n hallitus on täysin osasyyllinen Israelin hyökkäyksiin. Israelin sotakoneet, jotka tappoivat palestiinalaisia heidän nukkuessaan, olivat peräisin Yhdysvalloista, ja Bidenin hallinto lähettää edelleen 3,8 miljardin dollarin ehdotonta rahoitusta Israelin armeijalle joka vuosi.

Israelilaisten ja kansainvälisten aktivistien mielenosoitus Gazan pommituksia vastaan Tel Avivissa v. 2019

Gazassa avun tarve on suuri

Israelin raa’at hyökkäykset ja Yhdysvaltojen jatkuva tuki Israelin apartheid-hallitukselle tekevät palestiinalaisten elämän helvetiksi.

Voimme auttaa palestiinalaisilla tarpeellisella raha-avulla. Gazan yhteyshenkilömme Loreina Tarazi kiittää tuesta ja on jo monta kertaa kirjoittanut, että tärkeää on se tieto, että heistä välitetään pohjoisessa Suomessa asti. Mutta raha-apukin on tuiki tärkeää. AKYSin Gaza-tilin keräyssumma on tällä hetkellä jonkin verran yli 2000 euroa. Tarkoitus on lähettää se Gazaan kesäkuun alussa. Olisi hyvä saada se vielä nousemaan 2500 euroon. Gaza-tilin numero on FI95 8000 1300 9905 05 ja viitenumero 3007. Keräyslupa poliisilta RA/2020/1295.

Kiitos tukijoille.

Ilona Junka