AKYS kysyi – presidenttiehdokkaat vastasivat

Kysyimme kuudelta presidenttiehdokkaalta heidän mielipidettään Lähi-idän tilanteesta. Li Andersson, Pekka Haavisto, Olli Rehn ja Alexander Stubb vastasivat. Jussi Halla-aho (ps) ei halunnut vastata eikä Mika Aaltola (kansalaisliike) reagoinut kyselyyn.

Vastauksissa on hyvin myönteistä se, että kolme tätä kirjoitettaessa eniten kannatusta nauttivaa ehdokasta kannattavat kahden valtion mallia. Se merkitsee jatkuvuutta Suomen ulkopolitiikassa. Kaikki ehdokkaat korostavat myös humanitaarisen avun perillepääsyn turvaamista ja kansainvälisen yhteisön merkittävää roolia.

Presidentivaali pidetään 28.1.2024.

Mitä Suomi voi mielestäsi tehdä Lähi-idän kriisin ratkaisemiseksi?

Vastaukset saapumisjärjestyksessä

Alexander Stubb (kok.):

– Pitkällä tähtäimellä tukemalla Lähi-idän rauhanprosessia ja kahden valtion ratkaisua osana kansainvälistä yhteisöä ja tietenkin yhteistyössä EU-kumppaneidemme kanssa. Lyhyellä tähtäimellä osallistumalla kaikkiin toimenpiteisiin, joilla pyritään välttämään siviiliuhrit ja konfliktin leviäminen sekä antamalla akuuttia humanitaarista apua.

Alexander Stubb. www.alexstubb.fi

Li Andersson (vas.):

– Nyt tärkeintä ja akuuteinta on saada Gazan järkyttävä humanitaarinen kriisi sekä Israelin ja miehitettyjen palestiinalaisalueiden väkivaltaisuudet loppumaan. Suomen on osaltaan vaadittava välitöntä tulitaukoa ja humanitaarisia käytäviä, jotta Gazaan saadaan lisää apua.

Akuuteimman tilanteen helpottaessa on Suomen osana EU:ta ja kansainvälistä yhteisöä turvattava Lähiidän rauhanprosessin tosiasiallinen jatkuminen, mikä edellyttää Israelin kansainvälisen oikeuden vastaisten toimien ja palestiinalaisten systemaattisen sorron lopettamista. Palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden ja ihmisoikeuksien toteutuminen on tämän tilanteen ratkaisun ytimessä.

Suomen pitäisi myös lopettaa asekauppa Israelin kanssa ja kieltää tuonti Israelin laittomista siirtokunnista.

Li Andersson. liandersson.fi

Pekka Haavisto (kansalaisliike ja vihr.):

– Kiireellisiin asia siviileiden näkökulmasta on humanitaarinen tulitauko, jotta välttämätön apu saadaan perille. Suomen on syytä sitä vaatia ja tukea esimerkiksi YK:ta pyrkimyksissä kohti tulitaukoa. Sotimalla konflikti ei lopu ja yhä edelleen on olemassa vain yksi ratkaisu: kahden valtion malli. Se vaatii aitoa tahtoa palestiinalaisosapuolien, israelilaisten ja muiden toimijoiden taholta.datettava kansainvälistä oikeutta ja turvattava humanitaarisen avun perillepääsy. Suomen on osana EU:ta ja kansainvälistä yhteisöä toimittava konfliktin leviämisen estämiseksi. Suomalaisia on osallistunut jo pitkään YK:n rauhanturvaoperaatioon Israelin ja Libanonin rajalla. Ainoa tie kestävään rauhaan on kahden valtion ratkaisu. Palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioon ja Israelilla on oikeus turvallisuuteen. Vaikka tilanne on nyt lohduton, tästä päämäärästä ei pidä luopua.

Pekka Haavisto. haavisto2024.fi

Olli Rehn (kansalaisliike ja kesk.):

– Hamasin hyökkäys 7.10. Israeliin on horjuttanut Lähi-idän haurasta vakautta ja aiheuttanut suurta inhimillistä kärsimystä. Hamasin nujertaminen on Israelille oikeutettu päämäärä. Vastatoimissa on noudatettava kansainvälistä oikeutta ja turvattava humanitaarisen avun perillepääsy. Suomen on osana EU:ta ja kansainvälistä yhteisöä toimittava konfliktin leviämisen estämiseksi. Suomalaisia on osallistunut jo pitkään YK:n rauhanturvaoperaatioon Israelin ja Libanonin rajalla. Ainoa tie kestävään rauhaan on kahden valtion ratkaisu. Palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioon ja Israelilla on oikeus turvallisuuteen. Vaikka tilanne on nyt lohduton, tästä päämäärästä ei pidä luopua.

Olli Rehn. ollirehn2024.fi

Taina Dahlgren

YK:n kansainvälinen päivä solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle
keskiviikkona 29.11.2023 klo 13-14.30
Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3
Kansanedustaja Vronika Honkasalo ja nuoret palestiinalaiset puhuvat eduskunnan Suomi-Palestiina -ystävyysryhmän ja Palestiina-solidaarisuusverkoston järjestämässä tilaisuudessa.
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa kuulemaan jakeskustelemaan.