Toimintakertomus 2019

Arabikansojen ystävyysseura ry:n (AKYS) toimintakertomus 2019

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Suomen ja arabimaiden kansalaisten ystävällisiä suhteita, puolustaa arabimaiden kansojen oikeutta elää rauhassa, tukea niiden vapauksien ja oikeuksien toteutumista sekä näiden maiden yhteiskunnallista kehitystä ja järjestää toimintaa näiden tavoitteiden puolesta.

Lähi-idässä levottomuudet ja kärsimykset jatkuvat

Syyrian tilanne mutkistui Turkin aloitettua “suojavyöhykkeen” luomisen Syyrian puolelle kurdien hallussa olleille alueille ja Trumpin vedettyä joukot alueelta. Tämä ja Syyrian hallinnon Venäjän tuella aloittamat pommitukset viimeisten kapinallisalueiden valtaamiseksi ovat käynnistäneet uuden pakolaisaallon, missä sadat tuhannet ihmiset pyrkivät epätoivoisesti hakemaan turvaa ja joutuvat elämään epäinhimillisissä oloissa. Kansainvälinen yhteisö seuraa tilannetta toimettomana.

Irakissa levottomuudet ovat levinneet kansalaisten, erityisesti työttömyyden ja yleistä näköalattomuuden turhauttamien nuorten alettua osoittaa mieltään hallintoa vastaan ja saatua vastaansa hallinnon kovaotteiset tukahduttamistoimenpiteet. Lisäksi on noussut pelko Irakin joutumisesta taas sotatantereeksi Yhdysvaltain/Israelin ja Iranin konfliktin kärjistyminen johdosta.

Jemenissä tulitaukoa ja sodan pääasiallisten osapuolten, hallinnon joukkojen, pohjoisen huthi-kapinallisten ja etelän separatistien välistä sopimusta on yritetty saada aikaan YK:n johdolla, mutta taisteluja ei olla saatu loppumaan. Uutispimentoon on jäänyt Jemenin väestön tilanteen, maailman pahimman humanitaarisen katastrofin jatkuminen. Yli 100 000 on kuollut suorissa hyökkäyksissä, etupäässä Saudien koalition pommituksissa. 24 miljoonasta asukkaasta 20 miljoonaa on tarvitsee ruoka-apua, 10 miljoonaa on nälänhädän partaalla, 2 miljoonaa lasta on akuutisti aliravittuja.

Trumpin hallinnon aikaisemmat yksipuoliset palestiinalaisten ja kansainvälisen lain vastaiset päätökset, kuten pakolaisavun lopettaminen, Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi ja Palestiinan Yhdysvaltain-lähetystön sulkeminen jatkuivat varsinaisella suurhyökkäyksella “rauhansuunnitelman”muodossa, joka antaisi Israelille kaiken sen haluaman. Vaikka EU ja monet muut vallat totesivat suunnitelman vahingolliseksi ja toteuttamiskelvottomaksi, se on vaarallinen innostaessaan Israelinhallitusta ja siirtokuntalaisia valtaamaan uusia maa-alueita Länsirannalta. Myös Israelin kampanjointi Israelin arvostelun ja Palestiina-aktivismin vaimentamiseksi on kiihtynyt mm. tarkoitusta varten muotoillun antisemitismimääritelmän käyttöönoton muodossa. Toisaalta hankkeet Israelin syyttämiseksi kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ja siirtokuntatuotteiden merkitsemiseksi ovat edenneet.

ECCP ja BDS

AKYS on jäsenenä Euroopan maiden Palestiina-järjestöjen yhteistyöverkostossa ECCP:ssä (European Coordination of Committees and Associations for Palestine), jonka kautta AKYSkin voi osallistua EU:n Palestiina-politiikkaan vaikuttaviin kampanjoihin. AKYS on tukenut ECCP:n toimintaa maksamalla jäsenmaksun, allekirjoittamalla sen laatimia aloitteita ja vetoomuksia, toimittamalla niitä Suomen päätöksentekijöille ja suomalaisille MEP:eille ja osallistumalla ECCP:n piirissä käytävään keskusteluun. ECCP:n kautta on myös saatu tietoja. EU:ta ja Palestiinaa koskevista tapahtumista, materiaaleista ja kansainvälisistä kampanjoista. ECCP:n toiminnan painopisteitä vuonna 2019 ovat olleet miehitykseen ja kansainvälisen lain rikkomiseen syyllistyvien yritysten osallistuminen EU:n uuden Horisontti Eurooppa tutkimus- ja kehitysohjelman myöntämään rahoitukseen, siirtokuntatuotteiden merkitseminen EU:n markkinoilla, siirtokuntien kanssa käytävän kaupan kieltäminen ja EU:n haastaminen sen omaan oikeusistuimeen sen omien kauppasääntöjen noudattamiseksi, EU:n yhteistyö israelilaisten aseteollisuusyritysten kanssa, ja Palestiina-aktivismin estämiseen tähtäävien poliittisten aloitteiden ja niissä käytetyn poliittisesti motivoidun IHRA:n antisemitismimääritelmän torjuminen.

AKYSin kannanotot ja vetoomukset

Kesäkuussa AKYS toimitti uudelle eduskunnalle ja hallitukselle yhdeksän muun järjestön allekirjoittaman kirjeen, jossa vaadittiin loppua aseiden ostamiselle Israelista. Tämän lisäksi AKYS yhtyi ICAHD Finlandin ulkoministerille lähettämään kirjeeseen, jossa kiirehdittiin siirtokuntatuotteiden merkitsemisvelvollisuuden panemista täytäntöön. Kaikki AKYSin vetoomukset ovat luettavissa AKYSin nettisivulla (www.akys.fi/julkaisut/vetoomukset)

Tapahtumat Helsinki

AKYSillä oli perinteiseen tapaan pöytäpaikka Mahdollisuuksien tori -teltassa Maailma Kylässä festivaalissa Helsingin Kaisaniemessä 25.–26.5.2019. Myytävänä oli ristipistoin koristeltuja palestiinalaisia käsitöitä, pääosin laukkuja. Myyntihitti oli Sania Charradilta lahjoituksena saadut 20 suurta tunisialaista hammam-kylpyläpyyhettä. Lehteämme jaettiin maksutta. Maailma kylässä tapahtuman myyntitulot olivat 401 €.

Vuoden jälkipuoliskon tilaisuuksissa myynti tuotti Helsingissä 300 €., (Myyntituloista ei tässä ole vähennetty myyntiin ostojen ja myyntipaikan vuokrakustannuksia.)7

Tampereen toimintaryhmä

Toimintaryhmä osallistui Tampereen Mahdollisuuksien torille. Järjestettiin kaksi yleisötilaisuutta. Hanna Hirvonen alusti 5.6. aiheesta Koti rajan takana ja Sirkku Kivistö 16.10. Naiset ja lapset sodan jaloissa. Tampereen ryhmä toimitti AKYSin tilille 392 € joulumyyjäisten myyntituloina ja lahjoituksina.

Oulu ja Kemi

Palestiina solidaarisuusryhmä ja Radikaalivasemmiston opintopiiri; Luento- ja keskustelutilaisuudet:
18.1.2019 klo 19 Elokuvailta: Paradise now
8.2. klo 19 Hanna Hirvonen: Koti rajan takana. Palestiinalaispakolaisten elämä ja asema Libanonissa. Samalla reissulla Hanna luennoi Kemissä Lapin Rauhanpuolustajien järjestämässä samannimisessä tilaisuudessa 9.2.
12.4. klo 19 Elokuvailta: Where shoud the birds fly.

AKYSin julkaisut

AKYS-lehti ilmestyi vuoden 2019 aikana kaksi kertaa. AKYS-lehti 1/2019 ilmestyi toukokuun alussa Suomen Sosiaaliforumiin ja sitä jaettiin myös Helsingin Maailma kylässä tapahtumassa. Syksyn lehti julkaistiin  Rauhan Puolesta-lehden liitteenä loka-marraskuun taitteessa. Neljä uutta raporttia julkaistiin. Lehdet ja raportit ovat luettavissa AKYSin nettisivulla (www.akys.fi/julkaisut).

Kummi- ja hanketoiminta palestiinalaispakolaisten hyväksi Libanonissa yhteistyössä palestiinalaisjärjestö Beit Atfal Assumoudin kanssa.

Kummilasten sosiaalityöntekijöiden vuosikertomuksista Teija Vaissi ja Sirkku Kivistö muodostivat yleiskuvaa kummilasten (56) tilanteesta. Lapsista 66 % oli saanut koulusta hyviä tai tyydyttäviä arvosanoja, 33 % ei pärjännyt kovin hyvin. Raporttien mukaan 82 % lapsista osallistuu säännöllisesti tai ajoittain BASin järjestämään toimintaan, kuten dabkeh-tanssiryhmiin, lisääntymisterveys-, vertaisopetus- tai partio-ohjelmaan, englannin kursseihin, kuvaamataitoon ja käsitöihin. Yli puolet lapsista oli terveitä, mutta 38 %:lla lapsista oli pitkäaikaisia terveysongelmia, esim. reumaa, astmaa, vatsavaivoja, anemiaa, silmäongelmia, talassemia-veritautia, mielenterveysongelmia, viivästynyttä puheenkehitystä ja autismia. Suurimmalla osalla (60%) perheenjäsenten, isovanhempien ja sukulaisten suhteet ovat erittäin hyvät tai hyvät. Sosiaalityöntekijät kuvaavat näitä perheitä ”rakastaviksi”, ”yhteistyöhaluisiksi”, ”huolehtiviksi”. Valitettavasti 40 %:ssa perheistä on jännitteitä vanhempien keskinäisten suhteiden tai vanhempien ja lasten suhteiden vuoksi. Asunto oli kelvollinen noin puolella perheistä, muilla epäterveellinen, kostea, vailla päivänvaloa.

Sosiaalityöntekijät motivoivat vanhempia seuraamaan lastensa koulumenestystä, ohjaavat, miten huolehtia lapsista, auttavat virallisten asiakirjojen kuten henkilöllisyystodistusten kanssa. He myös auttavat yhteydenpidossa kummeihin, jos kummi ja lapsi sitä toivovat. He sovittelevat perhekonflikteja.Yleisin ongelma, josta sosiaalityöntekijät kertovat, on perheiden katastrofaalinen köyhyys. Yleensä se johtuu perheen pääasiallisen elättäjän sairaudesta, työkyvyttömyydestä tai kuolemasta. Kymmenen sosiaalityöntekijän ryhmällä aloitettiin 1 1⁄2 vuotta kestävä stressinhallinnan kouluttajakoulutus. Kouluttajina oli kolme Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n psykologia. Kaksi henkilöä arvioi koulutuksen.

Muutama kummi tapasi kummilapsensa, päiväkotikummilapsensa (38) tai kummivanhuksen (21) syyskuisella tutustumis- ja opintomatkalla. Matkalla vierailtiin myös Suomen suurlähetystössä Beirutissa. Osallistujat kirjoittivat matkasta vihkosen ”Pakolaisten matkassa”. Suomalaiselle yleisölle on järjestetty 7 yleisötilaisuutta, pidetty puheenvuoro 7 muussa tilaisuudessa, nämä yhteistyössä Psykologien Sosiaalinen Vastuu -järjestön kanssa. AKYS osallistui Rauhanaseman myyjäisiin joulukuussa ja esitteli siellä kummitoimintaa ja hanketta. Lisäksi on kirjoitettu 11 artikkelia.

Kummimaksut, Eid-lahjat, päiväkoti- ja vanhuskummimaksut, Syyrian pakolaisten tuki ja joulukuussa käynnistetty ruokaturvakampanja tuottivat 35 072 euroa. Vapaaehtoisilta kertyi 1198 työtuntia kummitoiminnan ja hankkeen hyväksi.

UM:n hankemäärärahan (220 000 €) avulla AKYS tukee kahden perheneuvolan toimintaa Pohjois-Libanonissa. Perheneuvoloissa lapsia hoitaa moniammatillinen mielenterveystiimi psykiatrin johdolla. Heillä oli hoidossa 154 tyttöä ja 338 poikaa, yhteensä 497 lasta ja nuorta. Noin viidennes lapsista on erityislapsia, joille järjestettyjä erityisopetus- ja kuntoutuspalveluja perheneuvolat seuraavat perheiden avuksi. Joukossa on myös Syyrian sotaa paenneiden perheiden lapsia. Lokakuussa 2019 alkaneen Libanonin rajun poliittistaloudellisen kriisin takia vuosittainen marraskuun mielenterveyskonferenssi jouduttiin siirtämään.

Amjaadin avustustyö Betlehemissä

AKYSin työ Betlehemissä alkoi vuosina 2006-2014 ulkoministeriön tukeman diabeetikkojen omahoito-koulutushankkeen puitteissa. Palestiinassa vain harvalla on varaa verensokerimittareihin, mistä syystä diabeteksen omahoitokysymykset vaativat erityistä paneutumista. UM:n tuen loputtua ei ollut enää mahdollista palkata lääkäreitä tai terveydenhoitajia apuun, mutta Amjaad huomioi yhä toiminnassa diabeetikkojen perustarpeet. Jamila vieraili ahkerasti diabeetikkolapsi-perheissä keskustelemassa lasten tuen tarpeista. Diabeetikkolasten äitiryhmässä keskusteltiin kotihoidosta sekä ruuan ja liikunnan merkityksestä terveyden kannalta.

AKYSn tukema, psykososiaalisen koulutuksen saanut Jamila Al Shami on Amjaadin ainoa työntekijä. Amjaadilla on tarvittaessa vapaaehtoistyöntekijöitä apuna. Esimerkkejä toiminnasta: Amjaadin toimesta kokoontui säännöllisesti mm. 8-12 vuotiaiden lasten ryhmä köyhien perheiden alaluokkalaisia lapsia. Ryhmässä opetettiin väkivallattomuutta mm. roolileikkien ja nukkien avulla.

Koululaisille pidettiin neljä neuvontatilaisuutta internetin käytöstä ja vaarojen välttämisestä, joihin kouluissa osallistui pari sataa iältään 10-15-vuotiasta nuorta. Ohjelmassa oli filmi, josta keskusteltiin. Tärkein tavoite oli saada nuoret ymmärtämään, miten helposti kuvat ja tekstit voivat netissä levitä. Siinä missä meillä Suomessa tyttöjä varoitetaan lähettämästä vähäpukeisia kuvia tai alastonkuviaan nettiin, on raja Palestiinassa tiukempi. Jos tyttö erehtyy laittamaan nettituttavalle kuvan ilman päähuivia, hänen maineensa voi mennä. Pojillekin opetettiin heidän vastuutaan.

Lapsille jaettiin terveystietoa yhteistyössä amerikkalaisen kansalaisjärjestön, Palestine Children’s Relief Fund’in kanssa.

Koululaisille jaettiin 23 koulureppua syksyllä 2019.
AKYS lähetti Amjaadille vuoden aikana 3 163 euroa.
AKYSin Betlehem-tukitili on FI95 1300 8000 9905 05 ja viite 3007.
Reppukeräyksen viitenumero on 3104.

Gazan katastrofiapu

Gazassa olot ovat sietämättömät. Israelilla on syynsä pitää Gaza lähes täysin eristettynä muusta maailmasta. Kun alueelle pääsy on lähes mahdotonta, ei ulkomaisia silminnäkijöitä saavu raportoimaan gazalaisten hädästä.

AKYS oli vuoden 2017 lopulla lähettänyt Palestinian Medical Relief Societyn (PMRS) Gazan toimipisteelle tukea, jolla summalla Gazassa hankittiin AKYSin logolla varustettuja ensiapulaukkuja. Keväällä 2018 alkoi Suuri Paluumarssi, jolla gazalaiset osoittavat vaatimustaan saada palata kotiseuduilleen. Israelin sotilaan ampuivat silmittömästi nuoria, rauhanomaisia mielenosoittajia. Marssi herätti median huomiota kesällä 2018. Vuoden 2019 puolella media ei enää juuri tiedottanut aiheesta, vaikka marssit jatkuivat. 2018 Israelin sotilaat murhasivat 260 marssijaa ja haavoittivat lähes 26 000 marssijaa. 2019 rajalla kuoli 108 nuorta ja haavoittui lähes 12 000. Mielenosoituksissa kuoli kolme ensiapuhoitajaa, yksi heistä PMRS:lle vapaaehtoistyötä tehnyt kaksikymppinen Razan Al-Najjar.

Kesällä 2019 lähetimme 1100 euron tukisumman, jolla PMRS-Gaza hankki lääkkeitä ja lääketarvikkeita.

Gazan tukitili FI14 8000 2710 0992 26, viitenumero 3214.

Yhteistyö muiden järjestöjen kanssa

Tärkeitä yhteistyökumppaneita olivat Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry, Suomen Rauhanpuolustajat, Fingo, ICAHD-Finland, Anna Lindh -säätiön Suomen verkosto sekä Palestiina-työtä tekevien järjestöjen keskinäinen tiedotus- ja koordinaatioverkossa mukana olijat.
Kansainvälinen toimintakumppani on ECCP, European Coordination of Committees and Associations for Palestine, joka pyrkii huolehtimaan siitä, että EU-maat toimisivat palestiinalaiskysymyksissä Euroopan unionin omien säännösten mukaisesti.

AKYSin hiilijalanjälki

Helsingin yliopiston Metsätieteiden osaston ja Sitran kehittämän Hiilifiksu järjestö -hiilijalanjälkilaskurin (https://blogs.helsinki.fi/hiilifiksu/) avulla laskettuna AKYSin toiminnasta aiheutui vuonna 2018 karkeasti arvioiden runsaan kahdentoista hiilidioksidiekvivalenttitonnin päästöt.

Seuran hallinto

AKYSin vuosikokouksessa valitut jäsenet:
Puheenjohtaja: Ilona Junka Sihteeri: Marjatta Laiho
Jäsenet: Kamal Aranki, Yehia El-Sayed, Haitham Hanna, Johan Heino, Mari Hokkanen, Katja Henttonen, Mari Hokkanen, Heli Kasem, Sirkku Kivistö, Stig Lång, Seppo Rinne, Haseeb Shehadeh, Riitta Suokas, Juha Tapio, Marja Winter.
AKYSin hallituksen jäsenten vastuualueet:

  • Varapuheenjohtaja Katja Henttonen.
  • Lapsikummi-, päiväkotikummi- ja vanhuskummikeräysten vastaavina toimivat Sirkku Kivistö, MarjaWinter ja Aulikki Ansamaa.ibanonin Vuoden 2018 lopussa päättyneen kehitysyhteistyöhankkeen ”Lasten mielenterveys- jaerityispalveluiden kehittäminen kriisioloissa Libanonissa: Pohjoinen (85201601)” koordinaattorina toimi Sirkku Kivistö ja hanketyöryhmään kuuluivat Marja Winter, Katja Henttonen, Jussi Kejo, Riika Väliahde, Kirsti Palonen ja neuvonantajana Yehia El-Sayed
  • Betlehem-keräyksen vastaavana toimi Ilona Junka, varavastaavina Yehia El-Sayed ja Sirkku Kivistö.
  • Jäsenrekisterin vastaavana ja ECCP-yhteyshenkilönä toimi Seppo Rinne.
  • Nettisivujen vastaavana Katja Henttonen
  • AKYS-tiedotteen päätoimittajana toimi Ilona Junka, kielentarkastajana Marjatta Laiho.
  • AKYSin Facebook-sivuista huolehtivat Johan Heino ja Katja Henttonen.

Jäsenistö

AKYSin jäsenmäärä oli vuoden 2020 alussa 220 henkeä. Jäsenmaksu vuonna 2019 oli 25 euroa, pienituloisille 10 euroa. Jäsenmaksutili: FI97 8000 1201 6693 56, viitenumero 70001.

Hallitustyö

AKYSin hallitus piti vuonna 2019 neljä kokousta: 15.1., 26.3., 15.5. ja 9.9. Hallitustyötä hoidettiin myös sähköpostitse. AKYSin hallituksen kokoukset pidettiin tammikuussa Fingossa ja sen jälkeen Oodi-kirjastossa Helsingissä.

Tilinkäyttöoikeudet

Yhdistyksen kaikkien pankkitilien käyttöoikeus on ollut puheenjohtaja Ilona Jungalla. Tämän lisäksi kummilapsitilin, vanhuskummi- ja päiväkotitilien käyttöoikeus on ollut Sirkku Kivistöllä ja jäsenmaksutilin katseluoikeus Seppo Rinteellä. Kirjanpitäjä Jarno Häkkisellä on ollut kaikkien tilien katseluoikeus.

Rahankeräyslupa

Rahankeräyskeräyslupa RA/2018/1232, joka on voimassa 1.1.2019 – 31.12.2020 asti.

Kirjanpito ja tilintarkastus

Kirjanpitäjä: Tilipalvelu Jarno Häkkinen Oy. Tilintarkastajat: Tilintarkastaja Antti Väliaho, HT (tilitoimisto Antti Väliaho) ja varatilintarkastaja Lotta Kauppila, KHT (Tilintarkastusrengas). Arkisto AKYSin arkisto vuodesta 2002 asti on Ilona Jungan hallussa. Aiemmat arkistopaperit on toimitettu Kansanarkistoon.

AKYSin nettisivut, Facebook ja sähköposti10

AKYSin nettisivut: www.akys.fi
Facebookissa www.facebook.com/akystiedotus ja www.facebook.com/groups/386186418097 AKYSin sähköposti: posti@akys.fi

Yhdistystunnukset
Yhdistysrekisterinumero 124.465, rekisteröity 20.10.1977. Y-tunnus 0774016-7, annettu 20.12.1989.

Yhteistyö muiden järjestöjen kanssa

Tärkeitä yhteistyökumppaneita olivat Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry, Suomen Rauhanpuolustajat, Fingo, ICAHD-Finland, Anna Lindh -säätiön Suomen verkosto sekä Palestiina-työtä tekevien järjestöjen keskinäinen tiedotus- ja koordinaatioverkossa mukana olijat.
Kansainvälinen toimintakumppani on eurooppalaisten Palestiinan-järjestöjenyhteistyöverkosto ECCP European Coordination of Committees and Associations for Palestine https://www.eccpalestine.org/

Facebooktwitterpinterestmail