YK:n yleiskokous käsitteli hätäkokouksessaan 17.9.2024 Palestiinan valtion alulle panemaa päätöslauselmaluonnosta, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehitys 12 kuukauden kuluessa, lopettamaan välittömästi uudet siirtokuntahankkeet ja evakuoimaan kaikki siirtokuntalaiset miehitetyiltä palestiinalaisalueilta. Päätöslauselma hyväksyttiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä,
Päätöslauselma ei ole oikeudellisesti sitova eikä sen odoteta muuttavan välittömästi tilannetta alueella. Sillä on kuitenkin suuri moraalinen merkitys. Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat jo kauan todenneet Israelin miehityksen olevan laittoman ja EU sekä Suomikin ovat pitäneet Israelin siirtokuntia kansainvälisen oikeuden vastaisina ja rauhan esteinä. Nyt sekä Kansainvälinen tuomioistuin heinäkuisessa Israelin miehityksen lainvastaiseksi todenneessa päätöksessään että YK:n yleiskokous ovat todenneet saman ja lisäksi määränneet Israelin lopettamaan laittoman miehityksen. Nämä maailman kahden korkeimman oikeudellisen ja diplomaattisen auktoriteetin kannanotot antavat vastaanpanemattomat perusteet vaatimuksille palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden toteuttamiseksi ja miehityksen lopettamiseksi.
Se, että lauselmaa vastustivat Israelin ja Yhdysvaltain sekä Unkarin, Tshekin ja Argentiinan lisäksi vain joukko Fidzin, Palaun ja Tongan kaltaisia pikkuvaltiota, ja että Yhdysvallat/Israelin totutut myötäilijät, kuten Australia, Kanada ja Britannia pidättäytyivät, osoittaa Israelin jäävän yhä enemmän eristyksiin kansainvälisellä yhteisössä.
Suomi oli niiden maiden joukossa, jotka kannattivat päätöslauselmaa. Tämä on merkittävä käänne Suomen äänestyskäyttäytymisessä sitten Gazan sodan alkamisen. Toisaalta on pidettävä mielessä, että Suomen äänestystä koskevassa lausunnossa näkyy edelleen Suomen perinteinen linja, jonka mukaan Israelin/Palestiinan konfliktissa on saatava aikaan osapuolten välisten neuvottelujen tuloksena syntyvä kahden valtion ratkaisu. Tällaisten neuvottelujen mahdollisuus ilman pakottavia toimia näyttää kuitenkin Israelin nykyisen poliittisen todellisuuden valossa entistä epärealistisemmalta. Tämä näkyy muun muassa siinä, että Israelin pääministeri Netanjahu esittelee, viimeksi YK:n tulevaisuuskokouksessa, karttoja, joissa koko alue on Israelia ja Israelin parlamentti kannatti kesäkuussa äänin 68-9 päätöstä, jonka mukaan Israel ei hyväksy Palestiinan valtion perustamista ”Israelin maan sydämeen”, vaikka se perustuisi Israelin kanssa neuvoteltuun sopimukseen. Jo presidentti Ahtisaari totesi, että tämän konfliktin ratkaisemiseen tarvitaan ”rauhaan pakottamista”. Tällaisia toimia olisivat esimerkiksi asekauppakielto, siirtokuntakaupan kieltäminen ja EU:n ja Israelin assosiaatisopimuksen keskeyttäminen, mitä koskeva kampanja Euroopassa onkin menossa.
Suomen kokouksessa esittämä äänestystä koskeva lausunto (AKYSin epävirallinen suomennos).