Psykologien Sosiaalinen Vastuu ja Arabikansojen ystävyysseura kutsuvat muistelemaan, mistä sai alkunsa ja miten kehittyi niiden yhteistyöjärjestö Beit Atfal Assumoud (”Sisukkaiden lasten koti”, josta käytetään englanninkielistä nimeä The National Institution of Social Care and Vocational Training).
Rikhardinkadun kirjaston (Rikhardinkatu 3, Helsinki) kokoustilassa keskiviikkona 7.9. klo 17-20 puhuvat toimittaja Rauli Virtanen, valokuvaaja Leena Saraste ja psykologi Sirkku Kivistö.
Rauli Virtanen seurasi vuonna 1976 Libanonin sisällissodan tapahtumia paikan päällä ja uutisoi myös Tel el-Zaatarin pakolaisleirin kohtalosta. Pitkään kestänyt piiritys päättyi leirin tuhoon ja 1500-3000 palestiinalaisen kuolemaan 12.8.1976.
Beit Atfal Assumoud (BAS) perustettiin huolehtimaan Tel el-Zaatarin verilöylyssä orvoiksi jääneistä lapsista. Leena Saraste tutustui BAS:iin ja sen hoiviin päässeihin lapsiin jo järjestön alkutaipaleella. Hän on kuvannut Tel el-Zaatarista pelastuneita.
Järjestöstä on kehittynyt 40 vuodessa monipuolinen palvelujen tarjoaja, joka tuntee perusteellisesti palestiinalaisten elämän Libanonissa. Lastenkotitoiminnasta alkanut järjestö tekee tällä hetkellä monipuolista psykososiaalista työtä koko Libanonin alueella auttaen palestiinalais- ja syyrialaispakolaisia, mutta myös köyhiä libanonilaisia. Sirkku Kivistö kertoo BAS:in sisukkuudesta tämän työn kehittämisessä.
Vuosien varrella monet suomalaiset ovat tukeneet BAS:ia sen auttamistyössä. Tervetuloa 40-vuotistapahtumaan! Te olette osaltanne mahdollistaneet BAS:in toiminnan.
Tervetuloa myös Te, joille asia on uusi. Humanitaarisesta työstä näkyvät eniten kansainväliset suuret avustusjärjestöt. Hävityksen raunioille jääville ihmisille paikallisen järjestön pitkäjänteisellä lähituella voi kuitenkin olla paljon suurempi merkitys.