Raportti EU:n osasyyllisydestä Gazan kansanmurhasodassa; Kuolonuhrien kokonaismäärä voi olla lähes 200 000

Transnational Institute syyttää raportissaan Partners in crime, EU complicity in Israel's genocide in Gaza EU:ta osayyllisyydestä Israelin kansanmurhasotaan Gazassa.
”Lokakuun 7. päivän iskujen jälkeen EU on tarjonnut Israelille poliittista suojaa ja aineellista tukea. Tämä on jatkunut koko lähes kahdeksan kuukautta jatkuneiden hellittämättömien pommitusten ajan, joiden seurauksena on kuollut lähes 40 000 ihmistä, 2,3 miljoonan ihmisen on pakko siirtyä muualla, on tapahtunut nopein koskaan mitattu koko väestön nälkiintyminen ja Gazan siviiliinfrastruktuuri mukaan lukien kodit, sairaalat, koulut, yliopistot, uskonnolliset uskonnolliset pyhäkät ja leipomot, on tuhoutunut täydellisesti. Tämä tuki jatkui senkin jälkeen, kun Israel joutui oikeuteen kansanmurhasta Kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa ja Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) ilmoitti hakevansa pidätysmääräykset Israelin pääministerille Benjamin Netanyahulle ja puolustusministeri Yoav Gallantille. 
Jos EU olisi painostanut Israelia lokakuussa määräämällä pakotteita, asevientikiellon ja kieltämällä Yhdysvaltojen sotatarvikkeiden kuljetuksen Euroopan läpi, Israelin kansanmurhasotaa Gazassa oltaisiin voitu rajoittaa. EU päätti tuolloin olla toimimatta eikä se vieläkään ole täyttänyt lainmukaista ja moraalista velvollisuuttaan toimia. Tämä EU:n antama poliittinen suoja ja aineellinen tuki, erityisesti kun otetaan huomioon ICJ:n väliaikainen päätös, jossa kaikki valtiot saivat tietoonsa uskottavasta kansanmurhama koskevasta oikeusjutusta, tekee EU:sta siihen suoraan osallisen.”

Lääketieteellisen aikakauslehden Lancetin artikkelissa arvioidaan Gazan kuolonuhrien määrän voivan nousta yli 186 000;een, kun otetaan huomioon suoraan sotatoimista aiheutuneiden kuolemien lisäksi myös epäuorat kuolemat:
”Kuolleiden kokonaismäärän odotetaan olevan suuren ottaen huomioon tämän konfliktin intensiteetti; terveydenhuollon infrastruktuurin tuho; vakava pula ruuasta, vedestä ja suojasta; väestön kyvyttömyys paeta turvallisiin paikkoihin; ja UNRWA:n, joka on yksi harvoista Gazan kaistalla edelleen toimivista humanitaarisista järjestöistä, rahoituksen menetykset. [...] Kun käytetään varovaista arviota neljästä epäsuorasta kuolemantapauksesta yhtä suoraa kuolemantapausta kohti 37 396:een ilmoitettuun kuolemaan, voidaan uskottavasti arvioida, että jopa 186 000 tai jopa enemmän kuolemantapausta voisi johtua nykyisestä Gazan konfliktista. Kun Gazan alueen vuoden 2022 väestöarvio on 2 375 259, tämä tarkoittaisi 7,9 prosenttia Gazan alueen kokonaisväestöstä.”
Facebooktwitterpinterestmail