Köyhyyden merkkejä palestiinalaisleireissä

Köyhiksi lasketaan Libanonissa palestiinalaispakolainen, kun tulot ovat korkeintaan 186 €/kk. Äärimmäisen köyhillä tulot ovat enintään 67 €/kk/henkilö.

Keskimääräinen kulutustaso on:
palestiinalaisilla 174 €/kk/henkilö
libanonilaisilla 385 €/kk/henkilö.

Tiedot löytää Beirutin Amerikkalaisen Yliopiston ja UNRWA:n selvityksestä Socioeconomic Status of Palestine Refugees in Lebanon (2016)

Loppuvuodesta on taas aika koota kummilasten vuosiraporteista yhteenvetoa. Köyhyysongelma nousee lasten papereista esiin. Joillain kriteereillä UNRWA luokittelee perheitä kuuluviksi Social Safety Nettiin (SSN) (ennen käytettiin termiä hardship case, kovaosainen).

UNRWA:n ruoka-apu SSN:in perheille on:: neljännesvuosittain 3 kg riisiä, 3 kg sokeria, 3 l öljyä, 1,5 kg maitopulveria, 1 kg linssejä, 1 kg papuja, 1 kg valkoisia papuja, 10 USD / henkilö. SSN-perheistä 10 prosentin arvioidaan saavan avustuksia muualta.

Puolet UNRWA:n kouluissa ja ammattikouluista opiskelevista on köyhistä SSN-perheistä. Tätä tosiasiaa voi katsoa kahdelta kannalta. Hyvästä näkökulmasta voi sanoa, että on hyvä kun YK-järjestö huolehtii kaikkein köyhimpien peruskoulutuksesta.

leila-ja-kummipoika-nahr-el-baredissa_1220Kirje kummille Suomeen. Nahr el-Bared, 1.3.2014

AKYSin kummilasten perheistä suurin osa kuuluu UNRWA:n SSN-perheisiin. Sosiaalityöntekijät mainitsevat heidän tulonlähteinä: armeliaat ihmiset, hyväntekeväisyysjärjestöt (16) ja sukulaiset (15). Kummimaksu, vaikka ei ole perheiden tarpeisiin nähden kovin suuri, on säännöllisenä erittäin tervetullutta apua.

Vanhempien, erityisesti isän sairastuminen ja kuolema sekä muiden perheenjäsenten pitkäaikaissairaudet syöksevät perheet köyhyyden kuiluun. Lääkkeet, hoidot, vuokra, velat ja lasten menot käyvät ylivoimaikseksi. Jotain tuloa tulee tilapäistöistä, kun niitä voinnin puolesta voi tehdä: romunkeräystä, vihannesten ja hedelmien myyntiä, katuroskien keräämistä, maalausta. AKYSin kummilasten perheissä työkykyiset äidit tekevät eniten siirvoustyötä. Jotkut ompelevat, valmistavat makeisia, myyvät kotona kosmetiikkatuotteita. Useilla äideillä ei ole mitään koulutusta tai ammattiosaamista.

Facebooktwitterpinterestmail