Gazassa AKYS auttaa PMRS-Gazan lääkinnällistä ensiaputyötä

Kuva1_Gaza
Ensiapulaukkuja tarvitaan Gazan rajalla. AKYSin logolla varustettuja laukkuja kentällä.

Loreina Tarazi, Palestinian Medical Relief Society PMRS-GAZAn yhteyshenkilömme kirjoitti huhtikuussa 2018 Gazan tilanteesta hälyttäviä asioita. Sen jälkeen tilanne on jatkuvasti heikentynyt.
Loreinan kuvaus:

”Tilanne Gazan kaistaleella on huonontumassa vakavasti. Tämä koskee elämän kaikkia osa-alueita, taloutta, terveyttä, koulutusta, sosiaaliturvaa ja liikkumisen vapautta. Gaza on romahduksen partaalla. Ruokaturvan taso laskenut noin 50 prosenttiin. Työttömyysaste on 46 %, yli neljännesmiljoona ihmistä on ilman työtä ja 80 % asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.

Viimeisimmät tapahtumat paikan päällä mutkistavat tilannetta entisestään. Israel vastasi Gazan itärajalla rauhanomaisiin joukkomielenosoituksiin äärimmäisellä väkivallalla, joka on jättänyt jälkeensä kymmeniä kuolleita ja tuhansia haavoittuneita, jotka tarvitsevat välttämättä lääketieteellistä apua.

Paluuoikeusmarssi
Suuri Paluuoikeusmarssi on kaikkien Gazan kaistaleella asuvien palestiinalaisten yhteinen rauhanomainen marssi. Tapahtumat alkoivat Maan päivänä 30.3.-18. Suuren Paluuoikeusmarssin tapahtumiin kuuluu rauhanomaisia tapahtumia. Ihmiset järjestävät marssin yhteydessä kansantanssiesityksiä ja lukupiirejä, ja he kokoontuvat rajan läheisyyteen joka päivä. Perjantaisin on yleensä liikkeellä eniten ihmisiä ja tuolloin tulee myös eniten uhreja.

Marssin aikana yli 30 palestiinalaista on saanut surmansa  ja yli 4200 haavoittunut luodeista, räjähtävistä ammuksista, kumiluodeista ja kaasun hengittämisestä. Kyynelkaasun lisäksi israelilaisten sotilaiden uskotaan ampuneen jonkinlaista kaasua, joka vaikuttaa hermostoon.

PMRS:n rooli

– Vapaaehtoiset rajalla
Rajoilla on PMRS:n vapaaehtoisia, jotka antavat ensiapua ja kuljettavat haavoittuneita. Tähän mennessä PMRS:n tiimit ovat antaneet apua sadoille uhreille. Palveluihin kuuluu sairaankuljetus, apuvälineiden toimittaminen ja haavojen hoito sen jälkeen, kun uhrit ovat päässeet sairaalasta. Lisäksi PMRS jakaa ensiaputarvikkeita haavoittuneille.

– PMRS:n hoitotiimit
Aikaisemmin kuluvalla viikolla PMRS mobilisoi kaksi hoitotiimiä, jotka käyvät sairaalasta kotiutettujen haavoittuneiden luona heidän kodeissaan ja antavat heille jälkihoitoa, johon kuuluu haavojen hoitoa, fysioterapiaa, apuvälineitä ja lääkitystä.

Tarpeet
Jotta PMRS kykenisi jatkamaan palveluitaan, tarvitsemme tukeanne lääkkeiden, apuvälineiden, ensiaputarvikkeiden ja humanitaarisen avun toimittamiseksi.”
26.4.2018
Loreina Tarazi
Palestinian Medical Relief Society – GAZA

Gaza-katastrofitili:
Danske Bank FI14 8000 2710 0992 26
Viite 3214

Kiitos lahjoittajille!

Keräyslupa RA/2018/1232 ajaksi 01.01.2019 – 31.12.2020 koko maassa pois lukien Ahvenanmaa. Varat käytetään palestiinalaishankkeeseen Libanonissa  ja humanitaariseen avustustyöhön Betlehemissä ja Gazassa vuosina 2019-2020.

Lisätietoa AKYS-lehden artikkeleista:
Gazan sairaanhoito ei selviä ilman ulkopuolista apua. AKYS-lehti 1/2019 s.19
Gazan PMRS laittoi AKYSin logon AKYSin rahoittamiin ensiapureppuihin AKYS-lehti 2/2018  s.8.
Raija-Leena Punamäki: Palestiina – rakkaani. AKYS-lehti 2/2014, s 2-3
Ilona Junka: Kaied Gazasta: AKYS-lehti 2/2014, s.3
Kirsti Palonen Saarron arkipäivää Gazassa: AKYS-lehti 2/2013 s. 4

Facebooktwitterpinterestmail