Aseviennin salaaminen lopetettava

Arabikansojen ystävyysseura on lähettänyt 28.4.2025 Puolustusministeriöön, Ulkoministeriöön, Eduskunnan puolustusvaliokunnalle ja ulkoasianvaliokunnalle julkilausuman, jossa vaaditaan sotarikoksiin syyllistyviin maihin vietävien aseiden vientilupien salaamisen lopettamista.

Puolustusministeri Antti Häkkänen, ulkoministeri Elina Valtonen

Tähän mennessä Suomen aseviennin sääntelyssä on nojauduttu kansainvälisiin sopimuksiin, jotka kieltävät aseiden viennin maihin, joista tiedetään että niitä käytettäisiin sotarikosten tai kansanmurhien toteuttamiseen tai siviilejä vastaan, tai muihin humanitaarisen oikeuden vastaisiin tekoihin. Nyt Suomi on alkanut salata asevientilupia.1

Viime vuoden heinäkuussa YK:n kansainvälinen tuomioistuin velvoitti neuvoa-antavassa lausunnossaan YK:ta ja kolmansia maita toimimaan Israelin laittoman läsnäolon miehitetyillä palestiinalaisalueilla lopettamiseksi.2 YK:n yleiskokous, Suomenkin kannattaessa, vahvisti lausunnon ja vaati päätöslauselmassa kaikkia maita “ryhtymään toimenpiteisiin [ . . . ] aseiden, ammusten ja vastaavien varusteiden toimittamisen tai siirtämisen miehitysvalta Israelille lopettamiseksi kaikissa tapauksissa, joissa on perusteltua aihetta epäillä, että niitä voidaan käyttää miehitetyllä palestiinalaisalueella”.3

Salaaminen mahdollistaa nyt sen, että Suomen kansalaisten tietämättä Israelin kaltaisiin todistetusti sota- ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyviin maihin voidaan viedä aseita, joita voidaan käyttää tällaisiin rikoksiin.

On syytä epäillä, että Israelin salauspyynnön takana on tarve turvata sotilaallinen varustautuminen ilman epämukavia kysymyksiä ja syytöksiä aseiden käyttötarkoituksista. Kansalaiset eivät voi enää valvoa asevientiä ja reagoida sen ongelmiin. Salaaminen paitsi voi rikkoa Suomen kansainvälisiä velvoitteita, se myös heikentää hallinnon läpinäkyvyyttä ja kansalaisoikeuksia Suomessa.

Vaadimme, että Suomi lopettaa salaamisen ja kieltäytyy toimittamasta Israelin kaltaisten kansainvälisen oikeuden loukkauksiin syyllistyvien maiden esittämien salauspyyntöjen kohteina olevia aseita sen varmistamiseksi, että niitä ei käytetä siviilejä vastaan eikä muihin kansainvälisten sopimusten vastaisiin tekoihin.

1 https://yle.fi/a/74-20154448

2 https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/186/186-20240719-adv-01-00-en.pdf

3 https://documents.un.org/doc/undoc/ltd/n24/266/48/pdf/n2426648.pdf, sivu 7, kohta 5.b.

Facebooktwitterpinterestmail