Pääministeri Matti Vanhanen
Ulkoministeri Erkki Tuomioja
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari
Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n syyskuisessa vuosikokouksessa Wienissä äänestettiin päätöslauselmasta, joka olisi velvoittanut myös Israelin liittymään ydinaseiden leviämistä estävään sopimukseen. Muun muassa Suomi Euroopan unionin edustajana esti äänestyksen päätöslauselmasta. Sen sijaan hyväksyttiin Suomenkin kannattamana vesitetty päätöslauselma, jossa esitetään yleinen toivomus kaikkien ydinvoimaan liittyvien toimintojen Lähi-idässä saamiseksi IAEA:n valvonnan alaisiksi ja joka ei sido ketään mihinkään.
Maailman mediassa uutisoitiin näkyvästi Suomen äänestäneen EU:n edustajana alkuperäistä ehdotusta vastaan samassa rintamassa USA:n, Israelin, Iso-Britannian sekä Ranskan (joka on toimittanut Israelille ydinteknologian) ja Saksan (joka rakentaa parhaillaan Israelin laivaston tilaamaa kolmatta, ydinohjuksien kantamiseen soveltuvaa sukellusvenettä) kanssa. Lauselman hyväksymisen kannalla olivat 15 arabimaata sekä Kuuba, Indonesia, Iran, Malesia ja Venezuela. Kokonaista 19 maata pidättäytyi ottamasta kantaa. Suomessa media vaikeni hallituksemme linjanvedosta, ja kerrottiin vain ”läntisten maiden” yhteisestä mielipiteestä.
Se, että Israelia eivät koske samat säännöt ja velvoitteet kuin muita maita ja sille annetaan erivapauksia erityisesti tällaisessa joukkotuhon uhkaa koskevassa asiassa, koetaan maailmalla yleisesti oikeustajun vastaisena, eikä se varmasti edesauta ydinaseiden leviämisen rajoittamista muissa maissa. Useita sotia ympäröivien maiden kanssa käyneenä Israelilla on epäilemättä myös aitoja turvallisuushuolia. Tällä hetkellä suurin ongelma on kuitenkin se, miten Israel saadaan luopumaan laajentumisideologiastaan ja myöntymään alueen muiden asukkaiden kannalta hyväksyttävään, YK:n päätöslauselmiin perustuvaan rauhankehitykseen. Antamalla sille tällaista suojelusta ja erivapauksia näitä tavoitteita ei edistetä, vaan päinvastoin vahvistetaan Israelin näkemystä itsestään maana, joka voi toimia alueella halunsa mukaan, ja pidetään yllä konflikteja ja ydiniskujen uhkaa.
Olemme syvästi ihmeissämme ja huolissamme siitä, että Suomi on mukana tekemässä tällaista päätöstä, jota voidaan pitää suorastaan tekopyhänä ja vastuuttomana. Kuinka Suomi voi esiintyä enää uskottavasti puolueettomana rauhanturvaajana?
Suomen EU:ssakin ajaman päätösten valmistelun ja päätöksenteon avoimuuden nimissä haluamme saada vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Onko Suomen kannanotto tulkittava miehittäjävaltio Israelin ydinaseen viralliseksi hyväksymiseksi? Onko Suomen kanta ja Suomen tulkinta EU:n kannasta todella, että Israelin ei tarvitse liittyä ydinsulkusopimukseen? Lisäksi haluamme selvitystä siitä, miten ja millä perusteilla Suomen kokouksessa esittämä kanta oli valmisteltu ja päätetty.
Vastaustanne odottaen,
Helsingissä, 7.10.2006
Arabikansojen ystävyysseura ry