Balfourin julistuksen allekirjoitus viittaa Britannian
rooliin alueen vakauden horjuttajana (Paparoni 2021)


Betlehemissä on brittiläisen, tuntemattomana pysyttelevän Banksyn perustama Walled Off -hotelli, josta on hänen mukaansa maailman rumimmat näköalat suoraan erottelumuurille. Hotelli on täynnä erikoisia yllätyksiä ja hirtehistä osoittelua palestiinalaisten kohtaamista loukkauksista. Respassa ei paineta vastaanottonappia Reception, vaan nappia, jossa lukee Rejection (ulosheitto). Väliaikaiseksi tarkoitettu, hotellin muotoon puettu taideteos on menestynyt turistikohteena.


Banksyn 2017 perustama Walled Off -hotelli on palestiinalaisten ylläpitämä, tarjoaa työpaikkoja. Hotellin kaikki yksityiskohdat viittaavat Israelin ja Palestiinan konfliktiin.

Yksi kulmaus on omistettu jaarli Arthur James Balfourille. Jaarlin näköisnukke istuu kirjoituspöytänsä takana. Kun vierailija painaa pöydän kulmalla olevaa soittokelloa, jaarli herää, vetäisee kynän esiin ja allekirjoittaa kirjeensä Rotschildille ”kansallisen kodin” perustamisesta juutalaisille Palestiinaan. Hän päivää sen 2.11.1917. Siitä päivästä sionistinen politiikka imaisi energiaa Palestiinan haltuunotolle. Balfour tosin edellytti, ettei Palestiinassa asuvien oikeuksia loukattaisi. Mutta tuolloin alkaneesta, jatkuvasta loukkausten virrasta Banksy on poiminut esimerkkejä hotelliinsa ja maalannut niitä Israelin rakentamaan erottelumuuriinkin. Kesällä 2021 oli Serlachiuksen museossa Mäntässä esillä Banksyn töiden laaja esittely A Visual Protest.

Sirkku Kivistö