Ramallah, Länsiranta – Israelin suunnitelmat rokottaa väestö covid-tautia vastaan etenevät vilkkaasti. Maa on rokottanut suuremman osan väestöstään kuin mikään muu maa ja se on saanut kiitosta esimerkillisen tehokkaasta rokotusohjelmasta. Mutta tällä menestystarinalla on varjopuoli: noin viisi miljoonaa palestiinalaista sivuutetaan.

Vaikka Israel on rokottanut omia kansalaisiaan ennätysvauhtia, se on jättänyt Länsirannalla ja Gazassa asuvat palestiinalaiset omilleen. Gazassa ja Länsirannalla on puhjennut vakava koronavirusepidemia. Molemmilla alueilla on todettu yhteensä yli 264 000 tartuntaa ja lähes 3000 kuolemantapausta. Pari tuhatta uutta tapausta rekisteröidään päivittäin.

Israelissa asuvat arabit, joilla on Israelin kansalaisuus, toki rokotetaan. Lisäksi maaliskuussa Israel päätti lopulta rokottaa palestiinalaiset, jotka käyvät töissä Israelin puolella. Mutta Israel sitoutui myös Oslon sopimuksessa työskentelemään palestiinalaisten kanssa epidemioiden torjumiseksi, joten sillä on moraalinen velvollisuus toimittaa rokotteita Länsirannalle ja Gazaan. Sen sijaan se on toistaiseksi hylännyt Maailman terveysjärjestön ja Palestiinalaishallinnon pyynnön antaa 10 000 rokoteannosta tervey­denhuollon työntekijöille. Koska Israelilla ei ole aikeita jakaa rokotetarjontaansa lähiaikoina, palestiinalaisten on luotettava ulkomaisten järjestöjen ja yritysten hyvään tahtoon. Länsirannalla ja Gazassa rokottaminen tulee kuitenkin väistämättä etenemään paljon Israelin rokotusohjelmaa hitaammin.

Gazalainen sairaanhoitaja suojavarusteissa

Israel on sanonut, että Länsirannan ja Gazan palestiinalaiset ovat vastuussa omasta terveydenhuollostaan. Se väittää, että palestiinalaishallinto on vastuussa Länsirannasta ja että israelilaisten joukkojen vetäydyttyä Gazasta vuonna 2005 myös Gaza on itsehallinnollinen alue.

Kuitenkin tosiasia on, että Israel ja sen armeija hallitsevat edelleen olennaisesti Länsirantaa ja Gazaa. Palestiinan itsehallinto ei valvo rajoja, rajanylityspaikkoja eikä ilmtilaa. Itse asiassa Palestiinalaishallinto hallitsee vain 38 prosenttia Länsirannasta; muurin, tarkastuspisteiden ja juutalaisten siirtokuntien pirstomia maa-alueita. 60 prosenttia Länsirannasta kuuluu ns. C-alueeseen, minne palestiinalaisviranomaisilla ei ole pääsyä ilman Israelin lupaa. Gazassa rajat, rajan ylityspisteet, meri ja ilmatila ovat Israelin valvonnassa (lukuunottamatta Egyptin valvomaa etelärajan osaa).

Kuten Geneven sopimuksessa todetaan, miehityshallinto (joka Israel edelleen on kieltämisyrityksistään huolimatta) on velvollinen kaikin käytettävissä olevin keinoin turvaamaan ja pitämään yllä, yhteistyössä kansallisten ja paikallisten viranomaisten kanssa, lääketieteelliset ja sairaanhoitolaitokset ja -palvelut, julkinen terveydenhoito ja hygienia miehitetyllä alueella, erityisesti ottaen huomioon tarttuvien tautien leviämisen vastaisessa taistelussa vaadittavien ennaltaehkäisevien ja estävien toimien käyttöönotto ja soveltaminen (artikla 56).

Israelin taloudellinen ja maantieteellinen kontrolli Palestiinalaisshallinnon alueella on johtanut suureen eriarvoisuuteen. Vuonna 2018 palestiinalaisen terveydenhuollon keskimääräiset menot palestiinalaisalueilla olivat vain 344 dollaria verrattuna israelilaisen 3324 dollariin.

Terveydenhuoltojärjestelmän romahtamisen riski kasvaa päivittäin Länsirannalla ja vielä enemmän tiheästi asutussa Gazassa, jossa asuu noin kaksi miljoonaa palestiinalaista, pääasiassa köyhyydessä.

Viime aikoihin asti sairaalavuoteiden lähes kaikki kapasitetti oli käytössä. Vaikka Gazan sairaalat ovat saaneet kaivattuja happilaitteita, ne kärsivät edelleen covid-19-potilaiden hoitoon tarvittavien lääkkeiden ja kertakäyttöisten suojainten puutteesta.

Israelin hallituksen päätös rokotteen antamisesta vain Israelin kansalaisille ei ole vain moraalista epäoikeudenmukaisuutta, vaan se on itsetuhoista. Israel ei saavuta laumasuojaa rokottamatta palestiinalaisia. Israelissa ja siirtokunnissa työskentelee yli 130 000 palestiinalaista, ja sadat tuhannet israelilaiset matkustavat israelilaisten siirtokuntien välillä tai harjoittavat sotilaallista toimintaa miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Kun saimme lääkärintutkintomme, minä ja muut lääkärit vannoimme valan olla syrjimättä. Lääketieteen ja lääketieteellisen hoidon ei tulisi kohdella joitakin potilaita vähemmän hoidon arvoisina. Tällainen lähestymistapa rikkoo lääkärin arvoja ja koskemattomuutta ja satuttaa kaikkia – myös israelilaisia.

Mustafa Barghouthi

Kirjoitus perustuu New York Times -lehdessä 12.1.2021 julkaistuun kolumniin. Tiedot on päivitetty tätä lehteä varten 10.4.2021.

Tohtori Mustafa Barghouthi on vuonna 1954 syntynyt palestiinalainen lääkäri, aktivisti ja poliitikko, joka toimii Palestiinan kansallisen aloitteen (PNI), eli al Mubadaran, pääsihteerinä. Hän on ollut Palestiinan lakiasäätävän neuvoston jäsen vuodesta 2006 ja on myös Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) keskusneuvoston jäsen. Vuonna 2007 Barghouti oli palestiinalaisten yhtenäishallituksen tiedotusministeri. Hän on palestiinalaisen terveydenhuoltojärjestön, Palestian Medical Relief Societyn, hallituksen puheenjohtaja.

Lisää lukemista? Palaa verkkolehden etusivulle tai lataa PDF-muotoinen näköislehti.