Köyhimpien ja sairaimpien tuki Betlehemissä

AKYSIN yhteistyökumppani Amjaad -järjestö huolehtii Betlehemin seudun köyhistä ja kroonisesti sairaista asukkaista, joista useat asuvat alueen pakolaisleireillä. AKYS on sitoutunut maksamaan Amjaadissa toimivan psykososiaalisen tuen koulutuksen saaneen Jamila Al-Shamin osa-aikatyön palkan.

Ennen korona-aikaa Amjaad piti yllä köyhyyttä helpottavia työpajoja auttamalla osallistujia löytämään arkeensa elämää helpottavia toimintoja, järjestämällä psykologisia istuntoja syöpäsairaille sekä kroonisia tauteja sairastaville naisille, järjestämällä virkistysretkiä äideille ja lapsille ja omia luontoretkiä iäkkäille naisille. Jamila on myös tukenut psykososiaalisin keinoin vankilasta vapautuneita miehiä.

Vuosi 2020 oli erityisen rankka, kun elämää vaikeuttivat sekä Israelin miehitys että korona. Koronarajoitusten takia Jamila piti yhteyttä apua tarvitseviin pääosin WhatsAppin kautta. Häneltä pyydettiin neuvoja pelon käsittelemiseen sekä kysyttiin, miten pärjätä kotona korona-karanteenissa.

AKYSin Betlehem-keräyksen saama tuki lisääntyi muutaman yksittäislahjoittajan ansiosta runsaalla 2000 eurolla vuonna 2020. Sen johdosta Jamila pystyi lisäämään korona-aikana tarvittavia hankintoja: hän osti läppärin tai tabletin seitsemälle nuorelle, jotta he voisivat osallistua etä-opetukseen, jakoi ruokapaketteja 30 perheelle, joista monissa sairastettiin koronaa, ja osti vielä reppujakin 15 lapselle, jotta he olisivat valmiina kun koulut avaavat ovensa. Jamila vei pääosan lahjoituksista perheille yksinään, vaikka liikkuminen on Länsirannalla hidasta ja riskialtista lukuisten tarkistuspisteiden ja Israelin sotilaiden aggressioiden takia.

Korona vaikuttaa Palestiinassa jokaiseen: Jamilan setä kuoli koronaan, siskon perheen jäsenet joutuivat sairaalaan koronan takia ja ystäviä on kuollut.

Tammikuussa Venäjä sitoutui toimittamaan palestiinalaisille kuluvan vuoden aikana 4 miljoonaa Sputnik-rokotetta ja lähettämään hätäavuksi terveydenhoitohenkilöille välittömästi 5 000 rokotetta sekä helmikuussa 100 000 rokotetta.

Palestiinalaishallinto on myös sopinut AstraZenecan kanssa kahden miljoonan annoksen toimittamisesta maaliskuussa. 

Runsaat rokotevarastot ahminut Israelkin venyi tammi-helmikuun taitteessa puhdistamaan mainettaan lupaamalla peräti 5 000 rokotetta 5-miljoonaiselle Palestiinan kansalle.

Bidenin presidenttiys tuo joitakin etuja, kuten USA:n palaaminen tukemaan YK:n palestiinalaispakolaisista huolehtivaa UNRWAa, mutta näköpiirissä ei ole, että palestiinalaisten tilanne olennaisesti kohenisi. Apua tarvitaan jatkossakin.

Betlehem-tilin numero on:
FI95 8000 1300 9905 05, viitenumero 3007

Tukitili koululaisten ja opiskelijoiden hyväksi:
FI95 8000 1300 9905 05, viitenumero 3104

Keräyslupa: RA/2020/1032

Jamila tuomassa läppäriä diabetesta sairastavalle Dinalle

Lue lisää

Rosa Rantanen: Auttaminen ahtaalla Hebronissa AKYS-lehti 2019/2 s.7

Ilona Junka: Palestiina Jamilan silmin: AKYS-lehti 2019/1, s. 20
Kirsti Honkasalo: Oikeus liikkua, oikeus elää ja nauttia. AKYS-lehti 2018/1, s. 11
Ilona Junka: Bethlemissä jaksetaan yrittää parasta. AKYS-lehti 2017/2, s. 8

Kiitokset lahjoittajille!

Lisätietoja: Ilona Junka, Betlehem-tukihankkeen vetäjä, ilona.junka@gmail.com.