Vetoomus Suomen ja Israelin asekauppojen johdosta

 

Vetoomus Suomen ja Israelin asekauppojen johdosta

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomen puolustusvoimat on aikeissa hankkia lisää miehittämättömiä lentokoneita jo käytössä olevien sveitsiläisvalmisteisten Ranger-koneiden lisäksi. Mahdollisena uusien koneiden toimittajana on mainittu Israel.

Perustamisestaan saakka Israel on ollut konfliktissa ympäröivien maiden ja valtaamiensa alueiden alkuperäisten asukkaiden kanssa ja toiminut aktiivisesti katastrofeihin päättyneiden hyökkäyssotien, kuten Irakin valtauksen, aloittamiseksi. Yli neljä vuosikymmentä jatkunut Länsirannan ja Gazan miehitys on ollut jatkuvaa ”matalan intensiteetin” konfliktia, joka on ajoittain puhjennut avoimiksi yhteenotoiksi miehitetyillä alueilla ja naapurivaltioiden puolella. Näissä Israel on säännöllisesti syyllistynyt ylimitoitettuun ja summittaiseen voiman käyttöön, jonka uhreiksi on joutunut kymmeniä tuhansia siviilejä, naisia ja lapsia ja jonka on usein todettu täyttävän sotarikoksen tunnusmerkit. Viimeisimpiä tapauksia ovat olleet massiivinen rakennusten ja infrastruktuurin tuhoaminen ja laajamittainen rypälepommien levittäminen Libanonissa sekä laittomien valkoista fosforia sisältävien rypälekranaattien käyttö ja siviilien tahallinen ampuminen Gazassa. Myös miehittämättömillä lentokoneilla on ollut merkittävä osa lukuisissa sivullisten siviilien kuolemiin johtaneissa ohjusiskuissa ja kansainvälisen oikeuden vastaisten ”suunnattujen tappojen” toteuttamisessa.

Miehityksen kuluessa Israel on jatkuvasti rikkonut YK:n päätöslauselmia, kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia. Israelin omien kansalaisten laiton asuttaminen miehitetyille alueille, niiden asukkaiden oikeuksien laiminlyöminen, heidän maidensa ja luonnonvarojen anastaminen, vastarinnan ja protestien brutaali kukistaminen, kollektiiviset rangaistukset, kymmenien tuhansien palestiinalaisten vangitseminen ilman oikeudenkäyntejä, liikkumisen rajoittaminen, ahdistelu ja kiusaaminen, viljelysten ja rakennusten tuhoaminen ja elinkeinojen estäminen ovat miehityksen arkipäivää. Gazassa kansainvälisen oikeuden vastainen saarto on tehnyt puolitoistamiljoonaisen väestön riippuvaksi kansainvälisestä hätäavusta ja johtanut laajamittaiseen lasten aliravitsemukseen.

Kuten presidentti Martti Ahtisaari on todennut, Lähi-idän konflikti on tärkein konflikti maailmassa, koska se estää normaalien suhteiden kehittymisen arabimaailman ja läntisten demokratioiden välillä. Konflikti myrkyttää ja pilaa rauhan ja yhteiskunnallisen kehityksen mahdollisuudet koko Lähi-idässä, se kiihottaa ääriaineksia ja toimii väkivaltaisten ideologioiden sytykkeenä ja tekee hallituksille mahdolliseksi harjoittaa epädemokraattista ja sortavaa politiikkaa. Konfliktin seurauksista kärsii koko maailma.  Sen ratkaiseminen on välttämätön edellytys vakauden, turvallisuuden ja demokratian kehittymiselle Lähi-idässä.

Yleisesti on todettu Israelin miehityspolitiikan ja siirtokuntien rakentamisen jatkumisen olevan rauhankehityksen ja kahden valtion ratkaisun keskeinen este. Aseiden ostaminen näin syvästi konfliktissa olevasta, rauhanpyrkimyksiä selvästi vastustavasta ja laittomuksiin syyllistyneestä maasta ei ole moraalisesti eikä laillisesti hyväksyttävää ja vie konfliktin ratkaisemista kauemmaksi. Ostamalla aseita Israelista Suomi tukee ja rahoittaa Israelin miehityspolitiikkaa ja antaa viestin, että sen jatkamiselle ei ole mitään todellisia esteitä. Asekauppa vie osaltaan uskottavuutta Suomen puolueettomuudelta ja pyrkimyksiltä kohottaa asemaansa rauhanvälittäjänä sekä Lähi-idässä että muualla maailmassa eikä vastaa suomalaisten enemmistön käsitystä siitä, miten Suomen tulisi toimia Lähi-idän konfliktissa.

Emme hyväksy lentokoneiden hankkimista Israelista ja vetoamme asekaupoista päättäviin, että Suomi hankkisi lentokoneet ja muut aseensa Israelin sijasta sellaisista maista, jotka eivät ole miehitysvaltoja ja joiden toiminta ei ole ristiriidassa rauhankehityksen, kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen yhteisön tahdon kanssa.

Arabikansojen ystävyysseura ry

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *