Päiväkotikummiksi pakolaislapselle

”Meidän päiväkoti on hyvin kaunis. Minä pidän kavereista ja opettajasta. Minulla on heidän kanssaan mukavaa. Teemme yhdessä kaikenlaista, mutta minä mieluiten piirrän ja kuuntelen musiikkia” -Mohammad, 4v.

Nahe el-Baredin päiväkoti
”Päiväkoti on kaunis” Nahr el-Baredin päiväkodissa.

Perheille päiväkotimaksu on 20 dollaria vuodessa, mutta monella perheellä ei ole varaa sitä maksaa. Lapset saavat kyllä tulla ilmaiseksi päiväkoteihin, mutta näin ollen päiväkodit joutuvat tulemaan toimeen hyvin pienellä rahasummalla. Siksi tarvitaan kummeja. Kummi sitoutuu maksamaan lapsen päiväkotimaksut kolmen vuoden ajalta, noin 15 euroa kuussa. Kummi saa valokuvan ja tietoa päiväkodin toiminnasta. Kummi voi olla yhteydessä lapseen. Yhteydenpitovelvoitetta ei kuitenkaan ole.

Päiväkotikummimaksu 15 €/kk, 180 €/v.

Keräystili: Arabikansojen ystävyysseura
Danske Bank FI56 8000 1700 4747 46, viitenumero 2008
Keräyslupa: Poliisihallitus POL-2015-8218
Lisätietoja kummivastaava Sirkku Kivistöltä.

Beit Atfal Assumoud (BAS) –järjestöllä on Libanonin pakolaisleireissä seitsemän päiväkotia, joissa on 28 luokkaa ja noin 700 3-6 vuotiasta lasta, osa heistä Syyriasta Libanoniin paenneista perheistä. Palestiinalaisten YK-avustusjärjestö UNRWA:lla ei ole päiväkotitoimintaa.

Päiväkodin tehtävänä on antaa lapsille tilat ja materiaalit leikkiä varten, sillä täyteen rakennetuissa lereissä ei ole pihoja tai leikkipuistoja lasten leikeille. Köyhillä perheillä ei ole myöskään varaa lasten leluille. Päiväkoti on ainoa paikka, jossa lapset pääsevät leikkimään keskenään. Päiväkodissa myös opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä koulussa. Toisaalta päiväkotitoiminta myös tarjoaa työtä 26 lastentarhanopettajalle, mikä ei ole ollenkaan vähäarvoinen asia. Katso lastentarhanopettajien kertomuksia toiminnasta AKYS raportista 4/2017.

poikiapäiväkodissabourjelshemal
Poikia Bourj el-Shemalin leirin päiväkodissa Etelä-Libanonissa.

Päiväkodeissa on yleensä kolme ikäkausittain jaettua ryhmää. Kaikissa päiväkodeissa on yksi opettaja ryhmää kohti ja mahdollisesti apulainen. Ryhmässä on 20-25 lasta. Jokaisella ryhmällä on käytössään yksi luokkahuone, joka on jaettu ”nurkkiin” eli toimintapisteisiin. Toimintapisteitä ovat mm. kuvataidepiste, kirjastopiste ja rakentelupiste. Pisteiden sisältö vaihtelee teemojen mukaan. Lisäksi on koko ryhmän yhteistä toimintaa, mm. laulu- ja satuhetkiä sekä ulkoilua. Päiväkotien toimintaan kuuluvat myös retket, joilla tutustutaan lähiympäristöön ja ammatteihin eri työpaikoilla. Lapset viettävät päiväkodissa viisi tuntia päivässä, aamukahdeksasta yhteen. Päiväkodeissa ei ole järjestetty ruokailua, vaan lapset tuovat eväät kotoaan. Päiväkodit ovat erittäin siistejä ja toiminta on hyvin organisoitua huolimatta ahtaiden tilojen ja rahapulan aiheuttamista rajoitteista. Päiväkodeilla on nykyaikainen opetussuunnitelma, joka tukee päivittäistä työtä.

Tervetuloa mukaan ajamaan köyhimpien perheiden lasten oikeutta oppimiseen, sivistykseen ja iloon.

Lisätietoja antaa kummivastaava Sirkku Kivistö
ja kummitoiminnan vastuuhenkilöt Aulikki Ansamaa ja  Marja Winter