Tämän vuoden aikana Israel on tappanut 49 gazalaista

Tämän vuoden aikana Israel on tappanut 49 gazalaista. Israel ilmoittaa hyökkäävänsä ”ennalta-ehkäisevästi” ikään kuin gazalaiset voisivat saada aikaan juuri minkäänlaista tuhoa israelilaisille. Israelin hyöykkäyksissä kuoli viime vuonna 254 gazalaista ja 1900 haavoittui. Uhreiksi kelpaavat kaikki, jotka huonoksi onnekseen ovat väärällä hetkellä pommitusten alla. Uhreiksi jäävät aikuiset, lapset ja vanhuksen ilman sen kummempaa harkintaa.

Suomessa media tiedotti viime vuonna näistä hyökkäyksistä, mutta tänä vuonna aihe ei enää kiinnostanut Suomen mediaa kovinkaan paljon, Gaza ei ole eurooppalainen valtio, kuten Ukraina, ja sen väkimäärä on pienempi. Kuitenkin gazalaisten tuska on yhtä suuri kuin ukrainalaisten eikä Gaza ole kovinkaan kaukana Euroopasta. Israel ja Egypti ovat sulassa sovussa päättäneet rajoittaa gazalaisten matkustamista ja oikeutta päästä merellä isojen kalasaalien luokse.

Aseita ja rakennustarvikkeita ei Gazaan saa viedä, eikä kaikkia ruoka-aineitakaan. Gazalaiset joutuvat kokoamaan asumuksia rikkinäisistä seinistä ja katoista. Kuten Ukraina, myös Gaza tarvitsisi länsimaiden apua, jota ei tule. Niinpä AKYSin kaltaiset kansalaisjärjestöt joutuvat ottamaan vastuun auttamisesta.

AKYS on vuodesta 2009 lähettänyt säännöllisesti rahaa Gazaan. Vuosittaiset rahalahjoitukset ovat pysyneet 1000 euron paikkeilla. Vuosi sitten, kun Isrelin hyökkäys oli erittäin tuhoisa, AKYSin jäsenet saivat kokoon 4800 euroa Gazaan lähetettäväksi, mikä oli jo merkittävä summa. Tänä vuonna olemme lähettäneet 3500 euroa.

Gazalainen psykologi Loreina Tarazi lähetti lämpimän kiitoskirjeen ja totesi, että tärkeintä on tietoisuus siitä, että pohjoisessa Suomessa on ihmisiä, jotka välittävät heistä.

Vuosi sitten Gazassa pidettiin mielenterveys-webinaari, jossa Loreina piti esitelmän. AKYSin liitteessä oli kuvia webinaarista. Kun emme ole saaneet tuoreempia kuvia, julkaisemme tässä numerossa saman vuodentakaisen kuvan.

Ilona Junka

Psykologi Loreina Tarazi, psykoterapeutti ja hallinnollisissa tehtävissä tiimipäällkkö. Tarazi tekee myös PMRS:n palvelutoiminnan tutkimuksellista seurantaa, jonka tuloksia AKYS välittää suomalaiselle yleisölle.