AKYSin vuoden 2022 tärkein urakka

Viime helmikuussa laaja kansalaisjärjestöjen ja ruohonjuuriliikkeiden koalitio, jossa AKYSkin on mukana yhteistyöverkostonsa ECCP:n kautta, käynnisti EU-kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on saada EU kieltämään kaupankäynti laittomien siirtokuntien kanssa kaikilla miehitetyillä alueilla. Tämä asia oli esillä jo AKYSin kevät-lehdessä, mutta kuten kaikki tiedämme, että kertaus on opintojen äiti, AKYS pitää tärkeänä asian kertaamista. Tavoitteena on saada miljoona ihmistä vaatimaan siirtokuntakaupan kieltämistä. Nimiä kerätään koko Euroopassa. Aikaa on ensi helmikuuhun. Sivulta 2 löytyy tarkka ohje siitä, miten oman nimensä voi lähettää. Annettu ääni menee suoraan Brysseliin eikä kukaan näe, ketkä ovat antaneet nimensä. EU:n kansalaisina meilläkin on mahdollisuus saada EU noudattamaan kauppapolitiikassaan kansainvälistä lakia, kieltämään voitontavoittelu miehityksestä ja kaupankäynti laittomien siirtokuntien kanssa. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan tähän kampanjaan. Kiitos jo kantaa ottaneille.

AKYSin jäsenistö auttaa monin tavoin palestiinalaisia. AKYS perustettiin 1970-luvulla Libanonin sisällissodan riehuessa. AKYS keskittyi silloin Libanoniin paenneiden palestiinalaisten ongelmiin. Valtion tuki kehitysyhteistyöhankkeisiin oli 1970-1980-luvuilla runsasta. AKYS pystyi valtion avulla tukemaan palestiinalaispakolaisia terveydenhuolto- ja naisten ja lasten hyvinvointihankkeissa. AKYS pystyi myös rahoittamaan valtion tuella uuden sairaalan rakentamista Jemeniin. Sinne matkusti suomalaisia sairaanhoitajia auttamaan terveydenhuolto alkuun.

Vuosituhannen vaihtuessa kaikki alkoi olla niukempaa ja jouduimme huomaamaan, että ulkoministeriön rahat eivät enää irtoa pienten järjestöjen, kuten AKYSin hankkeisiin. Niukentunut rahoitus tuntui palestiinalaispakolaisten elämässä, kun Beirutin sataman räjähdys runsaat kaksi vuotta sitten johti Libanonin syöksykierteeseen. Suomen valtion avunanto kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun on ikävä kyllä painunut niukemmaksi, eikä valtio enää tue kovinkaan auliisti köyhiä maita ja pieniä kansalaisjärjestöjä.

Myös Jemenissä, jonka kohtaloa Jussi Sinnemaa avaa tässä lehdessä, elämä on raskasta. Palestiinalaisten ja jemeniläisten murheet eivät näy Suomen mediassa. Näin ei moni Suomessa pysty edes ymmärtämään sitä avuntarvetta, mitä nämä maat kokevat.

YK:n teema Kansainvälinen päivä solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle 29.11 on tämän syksyn kohokohtia.

Akys muistaa sitä jo lauantaina 26.11

Ilona Junka
puheenjohtaja