Vetoomus SOK:lle siirtokuntatuotteiden myynnin lopettamiseksi

Helsinki, 9.3.2004

Suomen osuuskauppojen keskusliitto

Olemme havainneet, että Sokos-tavarataloissa on myytävänä Ahava-nimisiä kosmetiikkatuotteita. Pakkaustekstien mukaan ne on valmistanut Dead Sea Laboratories Ltd, osoite Dead Sea, Israel.

 

Tosiasiassa nämä tuotteet on valmistettu siirtokunnassa nimeltä Mitzpe Shalem, joka tosin sijaitsee Kuolleen meren rannalla, mutta miehitetyllä palestiinalaisalueella, ei Israelissa. Tämän voi varmistaa esimerkiksi israelilaiselta nettisivulta http://www.megilot.org.il/index1.htm , linkki Background. Siirtokunnan sijainti näkyy kartassa http://www.btselem.org/Download/Settlements_Map_Eng.jpg , Kuolleen meren rannalla Hebronista koilliseen.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous ja turvallisuusneuvosto ovat useissa päätöslauselmissaan todenneet näiden siirtokuntien olevan kansainvälisen lain vastaisia. Ne rikkovat muun muassa kansainvälistä neljättä Geneven sopimusta vuodelta 1949, joka kieltää miehitysvaltaa siirtämästä omaa väestöään miehitetyille alueille. YK on lukemattomia kertoja vaatinut Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen ja purkamaan ne. Turvallisuusneuvoston päätöslauselma 456 vuodelta 1981 muun muassa ”kehottaa kaikkia valtioita olemaan antamatta Israelille minkäänlaista apua, jota voidaan käyttää erityisesti siirtokuntien yhteydessä miehitetyillä alueilla”.

Myös Euroopan unioni pitää siirtokuntia laittomina ja näkee niiden muodostavan pääasiallisen esteen rauhalle. Asiakirjoissa, joissa EU määrittelee suhteensa Israeliin, sanotaan: ”EU…tunnustaa tarpeen perustaa demokraattinen, elinkelpoinen ja rauhanomainen itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen pohjalle. …EU…kehottaa Israelia…jäädyttämään siirtokuntatoiminnot. Kestävä rauha voi perustua vain kansainvälisen lain kunnioittamiseen. …Rauhasta sopiminen vaatii…palestiinalaisalueiden miehityksen lopettamisen.” EU on muun muassa hiljattain alkanut vaatia siirtokunnissa valmistettuihin tuotteisiin alkuperämerkintöjä, niin että niitä ei voi enää myydä israelilaisina ja saada tuontimaksuhelpotuksia. Yhdysvallat on ilmaissut vastustavansa siirtokuntatoimintaa miehitetyillä alueilla.

Siirtokuntien tehtävänä on anastaa lisää palestiinalaisalueita vuosien 1948 ja 1967 sodissa vallattujen lisäksi, painostaa palestiinalaisia jättämään maansa ja valmistaa koko Länsirannan saattamista Israelin haltuun. Ne ovat osa miehityksen piiritys- ja näännyttämispolitiikkaa, joka tähtää siihen, että elinkelpoista palestiinalaisvaltiota ei voi syntyä edes historiallisen Palestiinan alueen rippeille. Miehitys ja siirtokuntien suojaamisen nimissä tehdyt toimet ovat aiheuttaneet jatkuvia ihmisoikeusrikkomuksia ja mittaamattomia menetyksiä ja kärsimyksiä palestiinalaisille. Rauhansuunnitelmien, viimeksi niin sanotun tiekartan ehtojen vastaisesti Israel on jatkanut ja kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamista.

Siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden ostaminen johtaa väistämättä siirtokuntien taloudelliseen tukemiseen ja tätä kautta myös siirtokuntapolitiikan ihmisoikeus- ja kansainvälisen lain rikkomusten tukemiseen, ostajan poliittisesta puolueettomuudesta riippumatta. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on levinnyt boikottikampaja, jolla yritetään painostaa Israelia muuttamaan politiikkaansa. Myös Israelin rauhanliike boikotoi siirtokuntatuotteita

Vetoamme SOK:oon, että se lopettaisi Ahava- ja mahdollisten muidenkin siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden myynnin. Ottaen huomioon näihin tuotteisiin liittyvät poliittiset ja humanitääriset taustat, ei niiden edustaminen voi vastata SOK:n verkkosivuillaankin mainostamia yhteiskuntavastuun eettisiä periaatteita. SOK ei myöskään varmaan halua julkisuutta Lähi-idän rauhan esteiden ja kansainvälisen lain rikkojien tosiasiallisena tukijana.

Seuraamme tilannetta ja pyydämme SOK:a informoimaan meitä päätöksistään.

Kunniottaen

Arabikansojen ystävyysseura ry

Facebooktwitterpinterestmail