Vetoomus Länsirannalla asumista kriminalisoivan määräyksen peruuttamiseksi

 

Pääministeri Matti Vanhanen
Ulkoministeri Alexander Stubb

Israelin korkeimman sotilasjohdon lokakuussa 2009 antaman uuden määräyksen numero 1650 mukaan kaikki Länsirannalla asuvat palestiinalaiset, joilla ei ole ”voimassa olevaa lupaa”, luokitellaan maahantunkeutujiksi tai laittomiksi asukkaiksi. Määräys on tullut voimaan 13.4.2010, ja sen perusteella kaikki näin ”laittomasti” Länsirannalla oleskelevat voidaan tuomita rikoksesta ja karkottaa alueelta tai tuomita seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

Kymmeniä tuhansia Länsirannalla asuvia palestiinalaisia tullaan pidättämään ja karkottamaan, koska uusien sääntöjen mukaan he ovat ”Israelin maille” laittomasti tunkeutuneita. Määräys pakottaa palestiinalaiset hankkimaan luvat päästäkseen siirtokuntien tuntumassa oleville mailleen. Eristysmuurin lähellä asuvat palestiinalaiset tarvitsevat jatkossa erityisluvat, mutta määräyksen seurauksena he eivät voi saada sellaista ja menettävät maansa. Karkotus tai vangitseminen uhkaa muun muassa sellaisia Länsirannalla syntyneitä ja asuvia, joiden henkilökortti on otettu pois. Määräyksen johdosta tuhannet sellaisen palestiinalaisperheet, joiden jäsen on kotoisin muualta kuin Länsirannalta, tulevat hajoamaan.

Määräys on uusi isku Israelin taholta rauhanprosessia ja kahden valtion tavoitetta vastaan, ja sen tavoitteena on karkottaa mahdollisimman suuri määrä palestiinalaisia. Asettamalla miehitetyn alueen asukkaat karkotusuhan alaisiksi se rikkoo kansainvälistä lakia ja kaikkia kansainvälisiä sopimuksia. Määräys jättää huomiotta palestiinalaishallinnon ja kaikki sen kanssa tehdyt sopimukset, mukaan lukien Oslon sopimuksen.

Vetoamme Suomen valtiojohtoon, että se ilmaisisi Israelille vastustavansa määräystä ja sen toimeenpanoa, ja että se toimisi kaikin keinoin määräyksen peruuttamiseksi.

Helsingissä, 18.4.2010

Arabikansojen ystävyysseura ry

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *