Eurooppalaiset lakiasiantuntijat vaativat EU:ta lopettamaan kaupankäynnin siirtokuntien kanssa

Useat kymmenet johtavat lainsäädännön asiantuntijat eri puolilta maailmaa ovat kirjoittaneet EU:lle ja sen jäsenvaltioille vaatien niitä noudattamaan perustavanlaatuisia juridisia velvoitteitaan, jotka perustuvat niiden velvollisuuteen olla tunnustamatta ja tukematta Israelin siirtokuntia ja niiden taloudellisia toimia, ja niiden mukaisesti asettamaan tuontikiellon siirtokuntatuotteille.

Lakiasiantuntijat varoittavat, että tuotteiden alkuperän merkitsemiskäytännöt, vaikkakin vahvistettu EU:n lainsäädännössä, eivät ole riittäviä, koska ne jättävät huomioimatta kolmansien maiden kansainvälisten lakien mukaiset velvoitteet.

Lisäksi lakiasiantuntijat vaativat EU:ta vain noudattamaan johdonmukaisesti samaa tunnustamatta jättämisen politiikkaansa, jota se sovelsi Krimin tapauksessa. Tällöin EU määräsi hyvin nopeassa tahdissa tuontikiellon Venäjän tekemän alueliitoksen jälkeen.

Kirjeen allekirjoittajat vaativat EU:ta ja sen jäsenvaltioita noudattamaan velvoitteitaan sekä Lähi-idän rauhanprosessin vahvistamiseksi että perustavanlaatuisten oikeudellisten normien kunnioittamiseksi, mikä puolestaan tukee rauhaa ja turvallisuutta.

Kirjeen alullepanija Tom Moerenhout Geneven kansainvälisten suhteiden ja kehityksen tutkimuslaitoksesta toteaa, ”Velvollisuus olla käymättä kauppaa siirtokuntien kanssa ei ole sanktio; tämän kaltaista kaupankäyntiä ei yksinkertaisesti saisi olla, mikäli kansainvälistä lakeja kunnioitettaisiin.”

Kirjeen myös allekirjoittaneen entisen YK:n Palestiinan ihmisoikeuksien erikoisraportoijan John Dugardin mukaan ”Euroopan valtioiden epäonnistuminen kansainvälisen oikeuden kunnioittamisessa ja toteutumisessa Israelin kohdalla nostaa vakavia kysymyksiä niiden sitoutumisesta lain periaatteisiin. Vähintä, mitä niiden pitäisi tehdä uskottavuutensa palauttamiseksi, on asettaa täydellinen tuontikielto siirtokunnista peräisin oleville tuotteille.”

Allekirjoittajiin kuuluvat professori Rikhard Falk (entinen YK:n Palestiinan ihmisoikeusraportoija), professori Georges Abi-Saab (entinen Kansainvälisen tuomioistuimen tuomari) ja Domenico Gallo (juristi, tuomari ja entinen Italian senaatin jäsen). Suurin osa allekirjoittajista on kansainvälisesti tunnustettuja akateemisia oikeustieteen luennoitsijoita. Suomesta mukana on emeritusprofessori Lauri Hannikainen.

Vuonna 2013 EU alkoi palestiinalaisten ja eurooppalaisten järjestöjen painostuksen tuloksena noudattaa politiikkaa, jonka mukaan se ei myönnä rahoitusta israelilaisille osapuolille eikä salli niiden osallistua EU:n projekteihin, jos niiden osallistuminen merkitsee Israelin suvereniteetin tunnustamista miehitetyillä palestiinalaisalueilla tai Syyrian alueella. Tästä huolimatta EU jatkaa kaupankäyntiä Israelin laittomien siirtokuntien kanssa ja rahoittaa israelilaisia siirtokuntiin kytkeytyvä yrityksiä Horisontti 2020-tutkimusohjelman puitteissa.

Lue koko kirje täältä.

Alkuperäinen kirje lainopillisine lisäyksineen on luettavissa täältä.