Dareen Tatour (s. 1982) tultiin pidättämään kotoaan aamuyöllä Nasaretin lähellä Galileassa. Hänelle ei kerrottu, mistä häntä epäiltiin tai syytettiin, mutta hänet raahattiin käsi- ja jalkaraudoissa pahamaineiseen pidätyskeskukseen ja heitettiin saastaiseen selliin. Tästä alkoi vuosien kierre Israelin naisvankiloissa, psykiatrisessa sairaalassa sekä kotiaresteissa, joiden vaatimukset olivat varsin epäinhimilliset.

Tänä vuonna julkaistiin englanninkielinen käännös Dareen Tatourin muistelmista nimellä My Threatening Poem: The Memoir of a Poet in Occupation Prisons. Uhkaava runoni: Runoilijan muistelmat miehitysvankiloissa.

Siinä Tatour kertoo, kuinka hämmästynyt hän oli saadessaaan tietää, että hänet pidätettiin ja sittemmin vangittiin, koska hän oli kirjoittanut runon, jota Israelin viranomaiset pitivät kapinaan yllyttävänä ja uhkana Israelin turvallisuudelle. Israelin kulttuuriministeri Miri Regev kunnostautui kutsumalla runoilijaa “rikolliseksi terroristiksi”.

Muistelmissaan Tatour kuvaa varsin yksityiskohtaisesti, kuinka epäinhimillisellä ja nöyryyttävällä tavalla Israelin vankiloissa kohdeltiin palestiinalaisia vankeja. Asuinolot saivat vangit fyysisesti sairaiksi, ja täysin järjetön kaltoinkohtelu oli jokapäiväistä. Kafkamaiset kuulustelut kestivät usein tuntikausia, ja niiden ainoa tavoite tuntui olevan, että kuulusteltava tunnustaisi olevansa terroristi. Vaikka vankilakuvaukset ovat brutaaleja, Tatour osaa kuitenkin käyttää kaunista, runollista kieltä, eikä alennu raivon valtaan sortajiaan kohtaan.

Pian sen jälkeen, kun Dareen Tatour oli vangittu, hänen tapauksensa alkoi saada laajaa huomiota, ensin Israelissa ja sitten kansainvälisesti. Kirjailijajärjestö PEN International omaksui sen symboliksi siitä, kuinka kirjailijoita ja taiteilijoita vainotaan ja heidän sananvapauttaan pyritään rajoittamaan. Jewish Voice for Peace aloitti suuren suosion saavuttaneen solidaarisuuskampanjan sosiaalisessa mediassa, ja merkittävät intellektuellit Noam Chomskya myöten allekirjoittivat vetoomuksia Tatourin vapauttamiseksi. Lopulta vuonna 2019 Israelin vetoomustuomioistuin kumosi alkuperäisen tuomion.

Dareen Tatour on sofistikoitunut taiteilija, joka käyttää runoudessaan perinteisiä arabialaisia runomittoja, alkusointuja, loppusointuja sekä muita runouteen kuuluvia retorisia keinoja. Siksi hänen runouttaan on hyvin vaikea kääntää muille kielille. Vankeuteen johtaneen runon englanninnoksen löytää helposti hakemalla internetistä “Resist, my people, resist them.”

Jussi Sinnemaa

Dareen Tatour

Muistelmateoksen My Threatening Poem voi tilata kustantajalta:
https://www.drunkmusepress.com/shop
Dareen Tatourin taidetta sekä videoita, joissa hän itse lausuu runojaan (englanninkielisen tekstiyksen kera) voi nähdä hänen omilla nettisivuillaan:
http://dareen-tatour.net/

Palestiinalaisten vankitilanne 6.9.2021:

Kaikki poliittiset vangit: 4650 vankia joista 520 hallinnollisia vankeja, ilman oikeudenkäyntiä tai tietoa vangitsemisen syystä

200 lapsivankia ja 40 naisvankia 70 palestiinalaista, joiden perheet jäivät 1948 asumaan kotikonnuilleen Israelin puolella, mm. nazaretilaiset

400 Jerusalemin asukasta,
240 gazalaista ja
3180 Länsirannan asukasta

vangeista 11 on Palestiinan lainsäädäntöneuvoston jäseniä
ja 34 on ollut vangittuna yli 25 vuotta