Tilanne on täällä erittäin vaikea. Miehittäjät ovat valloittaneet kokonaisia asuinalueita Jerusalemin Silwanissa ja Sheikh Jarrahissa. Tästä johtuen väkivaltaisuudet aseistautuneiden siirtokuntalaisten ja aseista riisuttujen palestiinalaisten välillä ovat aiheuttaneet haavoittumisia, kuolonuhreja ja palestiinalaisten vangitsemisia. Siirtokuntalaiset valloittavat palestiinalaisten taloja vaatien asukkaita hajottamaan nämä omat, usein itse rakennetut kotinsa. Jos palestiinalainen ei siihen suostu, miehittäjä hajottaa asunnon ja maksattaa kustannukset palestiinalaisella. Lisäksi palestiinalainen voi joutua vangituksi ja hänen perhettään voidaan ahdistella usein jopa teltta-asunnoissa, joihin he ovat joutuneet siirtymään menetettyään kotinsa.

Palestiinalaiset ovat tällä hetkellä räjähdyspisteessä, kuin tulivuori. Palestiinalaiset ovat kokeneet liikaa vääryyksiä sekä viholliselta että kuvitelluilta ystäviltäkin, jopa myös joiltakin palestiinalaisilta. Näin käy, kun ihmiset palavat loppuun.

Vihollinen on valloittanut maan ja väärentänyt historian sekä onnistunut hajottamaan saman kansan eri osia. Tätä on miehittäjän politiikka: kidutusta, vääryyttä ja orjuuttamisen politiikkaa. Hajota ja hallitse -politiikkaa. Naisia, lapsia ja miehiä vangitaan ja kidutetaan mielivaltaisesti. Monet saavat vuosien vankilatuomioita ja jopa kirjaimellisesti elinkautisia tuomioita.

Meille nousi suuri riemu, kun 6. syyskuuta kuulimme kuuden vangin paenneen tiukasti vartioidusta Gilboan vankilasta. Miehet olivat suurella työllä kaivaneet ruosteisella lusikalla reiän sellinsä lattiaan ja kapean tunnelin ulkoseinän alle. Valitettavasti kaikki kuusi vangittiin uudestaan muutaman viikon sisällä. Mutta pako oli suuri nöyryytys Israelille, nosti palestiinalaisten itsetuntoa ja loi uuden vastarintasymbolin, lusikan.

Korona on alkanut meillä helpottaa, kun olemme saaneet rokotteita Venäjältä, Kiinasta, amerikkalaisilta ja briteiltä. Kouluissa olemme siirtyneet lähiopetukseen. Koronan johdosta on opittu käymään koulua myös etäopiskeluna. Tällä hetkellä kotikylässäni Battirissa noin 20 lasta opiskelee sairauden vuoksi etänä. Olemme järjestäneet heistä muutamalle tietokoneita, mutta yhä tarvitsemme koneita kolmelle erittäin köyhän perheen kroonisesti sairaalle lapselle. Tähän pyydämme apua AKYSiltä.

Eläköön Palestiina! Periksi antaminen ei kuulu meidän sanakirjaamme. Elämme toivon vallassa ja uskomme, että pelastuksemme tästä julmasta miehittäjästä on pitkä ja vaikea, mutta uskomme, että olemme oikeutettuja ihmisarvoiseeen elämään ja oikeus tulee toteutumaan jonakin päivänä. Silloin laulamme Jerusalemissa ja nostamme lippumme korkealle.

AKYSin avusta kiittäen
Jamila Al-Shami

Käytettyjen läppäreiden hankintaa voi tukea Palestiina-tilin FI95 8000 1300 9905 05 kautta viitenumerolla 3104.