PMRS:n lääkäri tutkii potilaan keuhkoja

Loreina Tarazi on psykoterapeutti ja Palestinian Medical Relief Societyn (PMRS) -järjestön Gazan toimiston varajohtaja. Loreinan kanssa Arabikansojen ystävyysseura on asioinut lähettäessään lahjoittajilta kertyneet avustukset lääkinnälliseen ensiaputyöhön Gazassa.

Gazan mielenterveyskeskus (Gaza Mental Health Center) järjesti kahdeksannen mielenterveyskonferenssin 5.-7. 9. 2021, joka pidettiin Gazassa Almashtal hotellissa. Loreina piti siellä PMRS:n edustajana esityksen pitkäaikaissairauksiin liittyvistä mielenterveyskysymyksistä. Konferenssista oli järjestetty etäyhteydet ja nappia painamalla sai tulkkauksen englanniksi. Viittomakielen tulkki työskenteli myös koko ajan. Erinomaiset konferenssijärjestelyt oli pystytty toteuttamaan Gazan vaikeissa olosuhteissa.

Loreina oli koonnut tutkimusaineistonsa PMRS:n neljältä terveysasemalta. Hän on sitä mieltä, että pitkäaikaissairaudessa mielen hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja masentumisalttiuteen tulee kiinnittää huomiota. Gazan terveysasemien potilaskunnassa diabetes ja veranpainetauti ovat yleisiä terveysongelmia. Vuonna 2019 PMRS:n terveysasemilla oli 1458 diabeetikkoa ja 2243 verenpainepotilasta. Heidän joukostaan Loreina poimi tutkimukseensa 94 miestä ja 105 eri-ikäistä naista. Yli puolet tutkimuspotilaista oli keskiikäisiä, 41-60 -vuotiaita, yli kuusikymppisiä oli kolmannes. Potilaista puolella oli verenpainetauti ja lähes puolella (43 %) oli kakkostyypin diabetes, pienellä määrällä potilaista oli kummatkin ongelmat. Terveyskyselyssä heitä pyydettiin vastaamaan, missä määrin he kokivat psyykkisen kuormituksen oireita. Depressiokyselyn tulosten mukaan melkein puolella diabeetikoista oli Loreinan mukaan eriasteista masentuneisuutta, erityisesti keski-ikäisten ryhmässä.

Kotiäideillä, työttömillä ja vähän koulutusta saaneilla oli muita enemmän masentunutta mielialaa taakkanaan.

Masentumisen noidankehässä pitkäaikaissairaan ajatukset ennustavat synkkiä asioita, näön heikentymistä, ihmissuhteiden menetystä. Tulee halu peitellä diabetesta. Sairauden olemassaolo tuntuu valtavan epäoikeudenmukaiselta eikä oikein ole voimia terveellisiin valintoihin arjessa.

Loreina Tarazi puhuu Gazan mielenterveyskeskuksen
konferenssissa 5.9.2021.

Loreina esitti, että pitkäaikaissairaiden tilannetta olisi seurattava myös depression näkökulmasta. Hän suosittelee, että PMRS:n terveysasemien henkilökunnan tietoisuutta lisättäisiin kroonisten sairauksien ja depression yhteyksistä. Olisi osattava tunnistaa potilaiden hyvinvointia rajoittavat kielteiset ajatusmallit. Depressioseulontoja on tärkeää tehdä ja ohjata ihmisiä tarpeen mukaan tilannetta helpottaviin keskusteluihin.

On kunnioitettavaa, että yhteistyökumppanimme Palestinian Medical Relief Society kehittää palveluaan Gazankin oloissa.

Sirkku Kivistö

PMRS TARVITSEE TUKEA

AKYS alkoi vuonna 2009 kerätä tukea Gazaan PMRS:lle (Palestinian Medical Relief Society), joka huolehtii ensiavusta ja perusterveydenhuollosta. PMRS tarvitsee nyt entistäkin enemmän tukea. Gazan terveystyötä voit auttaa vakitukijana tai kertaluonteisesti. Tilinumerot löytyvät sivulta 8.