Viime keväänä juutalaiset ääriryhmät alkoivat entistä enemmän järjestää provokatiivisia joukkokokoontumisia Jerusalemin Temppelivuoren alueelle rikkoen alueen sovittua status quota. Israelin turvallisuusjoukot estivät muslimien pääsyn alueelle. Seurauksena oli mielenosoituksia, jotka poliisin väkivallan takia levisivät muuallekin Israeliin. Israel halusi myös karkottaa Jerusalemin Sheikh Jarrahissa 70 vuotta asuneita vuoden 1948 palestiinalaispakolaisia amerikkalaisperäisen siirtokuntalaisyhteisön tieltä. Tuen osoittamiseksi Hamas alkoi ampua raketteja Israeliin. Israel vastasi hyökkäyksin, joissa kuoli 243 palestiinalaista ja 1948 haavoittui. Uhreista kolmannes oli lapsia. Gazan asunnoista, kouluista ja sairaaloista suuri osa tuhoutui.

Israelin brutaali hyökkäys sai runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa. Maailmanlaajuisesti järjestettiin mielenosoituksia palestiinalaisten tueksi ja yhä laajemmin alettiin nähdä miehityksen lopettamisen välttämättömyys.

Hyvä uutinen. EU-komissio on pitkään kieltäytynyt rekisteröimästä kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan EU:ta noudattamaan lakia ja estämään kauppa laittomien siirtokuntien kanssa. Kansalaisjärjestöjen kanteen perusteella EU:n tuomioistuin kumosi syyskuussa komission päätöksen, ja komissio joutui myöntämään asian kuuluvan kauppapolitiikan piiriin ja rekisteröimään aloitteen. Nyt yksittäiset EU-maat voivat omilla toimillaan kieltää kaupan ja allekirjoitusten kerääminen kiellon aikaansaamiseksi EU-tasolla voidaan aloittaa.

Takaisku. EU:n 2022 budjetin käsittelyn yhteydessä tehtiin muutosesitys, jonka mukaan YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n rahoitusta jäädytettäisiin palestiinalaisten oppikirjoissa esiintyvän väitetyn vihanlietsonnan ja antisemitismin vuoksi. Kyseessä on harhaanjohtaviin väitteisiin perustuva kyyninen yritys johtaa huomiota pois miehityksen vääryyksistä kohdistamalla se miehityksestä kärsivien koulukirjoihin. Budjettikomiteassa muutos hyväksyttiin yhden äänen enemmistöllä, kun suomalainen sosialistien ja demokraattien ryhmän jäsen vetoomuksesta huolimatta lipesi muun ryhmän kannasta ja kannatti jäädyttämistä.

Ulkoministeriön uuden Palestiina-maaohjelman hankkeissa Suomi tukee UNESCO:n globaalikansalaisuuteen kasvattavan opetuksen periaatteiden noudattamista. Niiden mukaan opetus on väline väkivaltaisten ääriliikkeiden ehkäisemisessä. Suomen Ramallahin-toimiston kehitysyhteistyön johtaja Jussi Karakoski on todennut, että selvitysten perusteella Palestiinan opetussuunnitelmassa ei ole laajamittaista vihaan tai väkivaltaan kiihottamista ja että palestiinalaisten oppikirjojen laatu on parantunut ja opetussuunnitelma kehittynyt hyvään suuntaan. AKYS seuraa EU:n päätöksentekoa asiassa. Seuraavaksi asia menee EU-parlamentin äänestykseen, jonka tulos tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tiedossa.

15.10.2021
Ilona Junka
puheenjohtaja

Viime kevätkesällä oli useita mielenosoituksia gazalaisten puolesta. Tämä kuva Helsingin Aleksanterinkadulta