41 km pitkällä ja 10 km leveällä Gazan kaistaleella asuu lähes 2 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on tullut alueelle pakolaisina israelilaisten ajettua heidät pois kodeistaan muualta Palestiinasta. Israel hyödyntää aluetta uusien asetyyppiensä testaamiseen.

Asukkaat joutuvat kokemaan sen jatkuvina pommituksina. Gazassa monet elävät rauniotaloissa. Jotkut myös rakentavat sinnikkäästi uusia asuntoja käyttäen pommitettujen talojen materiaaleja raken nusaineina.

Israel ei päästä ulkomaalaisia tutustumaan Gazan oloihin, kuten ilmenee Anna Kontulan kirjasta ’Muuri, matka maailman suurimpaan vankileiriin’. Israel ei myöskään salli gazalaisten pääsyä ulos vankilastaan eikä Israelin kanssa sovun tehnyt Egypti päästä gazalaisia Egyptin rajan yli kuin ani harvoin, ja silloinkin tarkoin vartioituina.

Gazalaisten tammikuisen raportin mukaan alueen olot huononevat joka päivä. Israelin piiritys heikentää ihmisten terveyttä, energian saantia, työ- ja opiskelumahdollisuuksia sekä puhtaanapitoa. Yli puolet väestöstä ja kaksi kolmasosaa nuorista on vailla työtä. Gazalaisia kuolee ja haavoittuu vähän väliä Israelin pommituksissa. Vuoden vaihteessa ihmiset kauhistuivat todella, kun Israel lähetti Gazan kaupunkiin kerralla viisi ohjusta, joilla vahingoitettiin lastensairaalaa, koulua, vammaisten keskusta ja useita asuinrakennukia. Mitä uhkaa lapset ja vammaiset aiheuttavat Israelille?

Israelin pommituksista ei mediassa kerrota, koska palestiinalaisten tappaminen ei ole mikään yllättävä uutinen ja koska alueella ei ole ulkomaisia silminnäkijöitä, jotka raportoisivat maailmalle gazalaisten hädästä.

Eristäminen ei turvannut Gazaa koronalta, joka tuli kaiken muun kurjuuden päälle. Ahtaan asutuksen takia korona levisi Länsirantaakin helpommin. Pandemian alkaessa maassa oli vain yksi hengityslaite.

AKYS on Gaza-keräyksen varoilla lähettänyt vuosittain tukeaRamallah’ssa päämajaansa pitävän, Mustafa Barghoutin johtaman, Palestinian Medical Relief Societyn (PMRS) Gazan toimipisteelle. AKYSin lähettämillä rahoilla Gazassa on voitu hankkia ensiapulaukkuja Israelin hyökkäyksiin varautumiseksi sekä koronavirusta torjuvia hygienialaukkuja.

Gazan tukitili on kustannussyistä päätetty yhdistää Betlehem-tiliin FI95 8000 1300 9905 05. Tuttu viitenumero 3214 säilyy. Tämän vuoden ajan maksun voi vielä suorittaa erilliselle Gaza-tilille FI14 8000 2710 0992 26, samalla viitenumerolla.

Ilona Junka

Lisää lukemista? Palaa verkkolehden etusivulle tai lataa PDF-muotoinen näköislehti.